fb
БългарияНовини

Фондация „Детски книги“ издава книга с кауза за насърчаване на четенето

2 мин.

В края на май в помощ на българските родители, учители и библиотекари излиза “Да отгледаш читател: наръчник за родители” на британския експерт по четене Алисън Дейвид. Книгата е първото издание с логото на фондация за насърчаване на четенето “Детски книги”.

“Да отгледаш читател: наръчник за родители” е книга с кауза: приходите от продажбата й ще отидат за подкрепа на мисията и дейността на фондация „Детски книги“. Целта ни е заглавието да достигне до поне 100 библиотеки в страната, защото отглеждането на читатели е инвестиция в бъдещето на цялото общество“, казва Валентина Стоева – председател на съвета на фондацията.

Предварителна поръчка на книгата вече може да бъде направена в сайта на платформата „Ние децата“ с код DK19. Приходите от продажбите на заглавието ще отидат за закупуване и изпращане на екземпляри до поне 100 библиотеки в страната.

С “Да отгледаш читател: наръчник за родители” Алисън Дейвид създава универсална рамка, която родители от различни семейства да използват, за да възпитат любов към четенето у децата си. Тя стъпва на богатия си опит и на редица проведени научни изследвания, цитирани в книгата. 

Дейвид черпи не само от личния си преживявания като родител на момче, но и от натрупания професионален опит за издателство “Егмонт”. Като експерт по четене тя посещава десетки училища, среща се и разговаря със стотици деца, учители и родители. Това ѝ позволява да се сблъска с богато разнообразие от казуси и техните практически решения, които авторката щедро споделя с читателите.

Книгата е подходяща за настоящи и бъдещи родители на децата от 0 до 14 години. Тя би била особено полезна на учителите в детските градини и училищата, както и на библиотекарите. Ясните и точни напътствия я превръщат в истински наръчник, а универсалните послания и насоки са напълно приложими в българските условия.

Преводът е на Мила Петрова, а коректор е Павлина Върбанова. Художник на корицата е Лиляна Дворянова, фотограф е Емануела Станоева, а предпечатът е поверен на Дамян Дамянов.