fb
Ревюта

Франчайзинг бизнесът в български превод

2 мин.
franchising

franchisingОбикновено при книгите с бизнес съвети нещата стоят по два начина – или прочиташ с досада книгата, която не ти казва нищо ново, или след прочитането на последната страница си спомняш няколко неща, които си готов да прилагаш на практика. Изненадващо дори за мен обаче, в книгата на Светослав Билярски „Франчайзинг бизнес“ открих трети вариант – бизнес книга, която съм готов да прочитам поне веднъж в годината. Всяка година.

С ръка ба сърцето мога да кажа, че това е един от най-завършените като продукт книги, които изобщо съм виждал. От качеството на самата книга, през съдържанието, до дистрибуцията и цената. На практика, за да достигне информацията за бизнесите му и видовете услуги, които те предлагат, Билярски е произвел висококачествен продукт с идеална маркетингова стойност. Да си призная, на 15-та страница вече бях напълно наясно, че точно това съм се опитвал да постигна и аз с написването на „LinkedIn – социалните мрежи в полза на бизнеса“.

Въпреки че е изцяло подчинена на разясняването на принципите на франчайзинг бизнеса, книгата може да бъде прилагана от наистина всеки, който се е захванал със собствен бизнес – какво по-хубаво от това да прилагаш практиките, чрез които големите търговски вериги се развиват. На всяка страница на „Франчайзинг бизнес“ ще прочетете поне един добър бизнес съвет и поне едно нещо, което не трябва да правите. И двете поднесени с огромна доза лесносмилаем хумор.

Имайте предвид, че пренесеното върху страниците чувство за хумор у автора обикновено ми помага, но определено не може да ме накара да прочета с лекота една книга. Светослав Билярски обаче определено няма проблем с писането – копирайтър, криейтив директор, главен редактор на водещо бизнессписание. Какво по-естествено от това след подобно CV човек да напише страхотна книга.

И ако в „Мисия Лондон“ SIA са прекалили с продуктовото позициониране, във „Франчайзинг бизнес“ Билярски не си позволява нищо подобно. Идеята на книгата да бъде промоционална за новите му начинания става ясна още в самото начало и след това само се прокрадва леко-леко в главите. За сметка на това не са спестени истинските практически съвети, които толкова липсват в останалите „бизнес наръчници“.

Като се замисля, не само че бих си купил отново тази книга. На драго сърце бих дал и 50 лева за нея, знаейки на практика какво може да се прочете вътре.