fb
НовиниПо света

“Франкфурт на френски” – мотото на почетния гост на Франкфуртския панаир на книгата тази година

1 мин.

Почетният гост на Франкфуртския панаир на книгата тази година ще бъде Франция, която ще представи литературната си сцена под надслов “Франкфурт на френски”. Панаирът в немския град е най-голямото изложение за книги в световен мащаб, а неговото 69-о издание ще се проведе между 11 и 15 октомври.

На панаира ще бъдат представени 134 автори и творци от Франция, френскоговорящия регион на Швейцария, Белгия, Люксембург, Канада, Африка, Азия и Магреб. Богата и разнообразна ще бъде програмата на всички сектори, представящи фокусната страна Франция: книги, иновации, електронни книги, трансмедия, видео игри, музика, визуални изкуства, както и гастрономия, туризъм, архитектура, дизайн. Още от януари тази година, френските автори и творци организират събития с почитатели в много германски градове.

“С участието на над сто френскоговорящи автори и представянето на стотици културни събития на самия панаир и извън него, “Франкфурт на френски” ще бъде символ на подобряването на отношенията между Франция и Германия и изразяването на едно мощно движение към по-хармонична Европа,” каза Пол де Синети, председател на френското участие в панаира.

Франкфуртският панаир по традицияе най-голямото изложение за книги в света, което представя над 4 000 събития и привлича повече от 7 150 изложители от около 160 страни, 278 000 посетители и над 10 000 присъстващи журналисти и блогъри. ФорумътСъбитието включва и представители от сферите на видеоигрите и филмовата индустрия. От 1976 година насам, Франкфурт кани ежегодно страна като почетен гост на събитието, която представя своята литература и култура пред посетителите.