fb
НовиниПо света

Франсис Спъфорд спечели наградата „Дезмънд Елиът“

2 мин.

Английският писател Франсис Спъфорд спечели наградата “Дезмънд Елиът” за 2017 г. с дебютния си роман “Златният хълм” (Golden Hill), съобщава The Guardian. Това е третата награда за книгата в рамките на година, след наградите Ondaatje и Costa за най-добър първи роман.

“Златният хълм” разказва историята на господин Смит, който сякаш е излязъл от роман на Хенри Филдинг. Действието се развива в Ню Йорк през 1746 година, време, в което разрастващият се метрополис е малко повече от село, граничещо с океан и гъста гора.

53-годишният Спъфорд е преподавател по творческо писане в лондонския университет Голдсмитс и член на Кралското литературно общество. Автор е на пет нехудожествени книги, а “Златният хълм” е дебютът му в художествената литература.

Сам Лейт, председател на журито и редактор, връчи наградата от 10 000  паунда на победителя. “Тази книга е невероятно постижение. Написана е с изкусна виртуозност, от удивително добрата си структура до прекрасните си изречения”, казва Лейт. Той похвали Спъфорд за “способността му да ориентира книгата към читателите на 21. век, като все пак запази духa на 18. век”.

Лейт казва, че книгата “е толкова забавна, толкова изящно написана и толкова вълнуваща, че не само е сред най-добрите дебютни романи на годината, но и сред най-добрите романи изобщо”.

Отличието се връчва от 2007 г. насам и носи името на литературния агент и издател Дезмънд Елиът. В списъка с номинираните тази година бяха още “My Name is Leon” на писателката Кит Дювал и “Harmless Like You” на Роуан Хисайо Бюканън.