fb
НовиниПо света

Поредна награда за дебютиращата писателка Лиза Макинърни

2 мин.

макинърниИрландската писателка Лиза Макинърни спечели втора поредна награда за дебютния си роман „The Glorious Heresies“. По време на специална церемония в Лондон, Макинърни бе отличена с наградата „Дезмънд Елиът“, съобщава BBC.

В началото на юни писателката получи и Baileys Women’s Prize за своя изпълнен с черен хумор първи роман. Новата награда е в размер на £10,000 и е присъдена след единодушно решение на журито. Сред останалите претенденти бяха сънародникът на Макинърни Гавин МакКреа с романа „Mrs Engels“ и Джулия Рочестър с „The Edge of the World“.

Ежегодната награда се присъжда за дебютен роман, написан на английски език и носи името на издателя и литературен агент Дезмънд Елиът. До смъртта си през 2003 година Елиът неуморно подкрепя младите писатели, което в последствие вдъхновява и конкурса. При избора на победител журито търси завладяващ текст с интересни и развиващи се герои. За наградения роман председателят на журито споделя:

„Лиза е наистина вълнуващ автор – прозата й сякаш е наситена с електричество. Книгата е сложна, нетипична, изпълнена с насилие и мрак, но и с много хумор. Авторката успява умело да контролира героите и историята чак до неочаквания, но перфектен завършек.”

Победителката е най-младата от участниците. Действието на романа й се развива в Ирландия и проследява теми като спасението, срама и начина, по който XX век е оформил отношението на ирландците към секса и семейството. Освен за наградите „Дезмънд Елиът“ и Baileys Макинърни бе сред номинираните и за Dylan Thomas Prize, а в момента работи върху следващата си книга.

Автор: Цветомила Димитрова (стаж – HST 2016)