fb
Книги и киноСпециални

Френска екранизация очаква “Мелничарят, който виеше срещу луната”

2 мин.
Melnicharyat, koyto cieshe sreshtu lunata Arto Paasilina

Melnicharyat, koyto cieshe sreshtu lunata Arto PaasilinaФилмовата адаптация на романа “Мелничарят, който виеше срещу луната” (изд. Колибри, 2014) на популярния финландски писател Арто Паасилина ще бъде заснета тази есен във Франция, съобщава сайтът goodnewsfinland.com. Правата за екранизацията са купени от White Light Films, а режисьор на продукцията ще бъде Ян Ле Келек. В главната роля на “мелничарят” ще влезе цирковият артист и актьор Бонавентур Гако. Филмът се очаква по големите екрани през есента на 2017, точно 35 години след финландската адаптация от 1982, дело на режисьора Яако Пакасвирта.

Романът “Мелничарят, който виеше срещу луната” разказва за Гунар Хутунен, който се появява изневиделица в едно финландско село, където купува местната мелница. Човекът мели зърното на съселяните си, отваря и дъскорезница, влюбва се в Санелма, младата съветничка към местния кръжок по зеленчукопроизводство… Човек като човек. Но с една странност – когато е обзет от много силни чувства, когато е ядосан или радостен, бесен или щастлив, Хутунен вие срещу Луната. Това си му е начинът да даде израз на душевното си състояние. И понеже една странност влече втора, и понеже повечето хора не понасят чуждото различие, не след дълго мелничарят е обявен за луд и става обект на (почти) всеобща ненавист. Така започват неприятностите му.

В България е издаден още романът на Паасиилина „Годината на дивия заек” (изд. Колибри), който през 2006 също е екранизиран във френско-белгийско-българския копродукция с името „Заекът на Ватанен”, а главната роля се изпълнява от Кристоф Ламбер.

Прочетете ревютата на „Мелничарят, който виеше срещу луната“ и „Годината на дивия заек” в „Аз чета“.

Не пропускайте да видите и трейлъра на екранизацията  „Заекът на Ватанен”:

[ + ]