fb
Ревюта

Гълъбът: осъдителната присъда върху подредения живот

1 мин.
Galabat Patrik Zuskind

Galabat Patrik ZuskindКато вятър от непознати ширини гълъбът каца пред убежището на Жонатан Ноел и заплашва да донесе промяна в живота му от безбремие. В погледа на птицата се крие осъдителна присъда върху педантично подредения му живот, в който всичко се повтаря до безкрай. И изведнъж Жонатан се оказва принуден да напусне рамките на простичкото си съществуване, за да открие, че се нуждае от хората и че страхът от непознатото е преодолим.

Гълъбът“ на Зюскинд е кратък и противоречиво възприет, заради дирекността си, която оголва света на малкия човек, притаен в пасивност. Той ярко се противопоставя на думите на Сартр, че „Адът, това са другите“ и изгражда образа на птицата, освобождаваща от оковите. Жонатан Ноел е обзет от параноичен страх, който го приближава до ръба на самоубийството, и дори споменът за „окото без поглед“ на гълъба го ужасява и напълно преобръща живота му, карайки го да губи усещане за реалността. Ясните планове са разпилени от крилата на неизвестното, а логическата връзка – загубена.

Всичко, което остава на героя, е да се втурне към хаоса и сред непознатото да открие смисъла и себе си.

Талантът на Зюскинд да прониква в съзнанието на своите герои и да създава изключително динамични разкази с особен привкус е налице и в „Гълъбът“, което го превръща в текст с пленяваща и жива стремглавост.

Прочетете още ревюто за „Парфюмът. Историята на един убиец“ от Патрик Зюскинд.

Научете повече и за самия Зюскинд в Големите.

[ + ]