fb
БългарияНовини

Георги Господинов гостува на Единбургския международен книжен фестивал

2 мин.

Световнопризнатият съвременен български писател Георги Господинов е сред тазгодишните гости в Единбургския международен книжен фестивал, става ясно от обявената програма. Мащабното събитие се провежда всяка година през последните три седмици на август на площад Шарлот в центъра на столицата на Шотландия. Тази година е планиран за дните от 13 до 29 август 2022 г.

Българският автор е обект на световната литературната критика заради романа си „Времеубежище“, издаден през 2020 г. от „Жанет 45“ и преведен на английски през май т.г. Книгата е с преводи на френски и италиански, а още с публикуването си у нас, Господинов сключи договори за отпечатване на книгата на 12 езика.

Срещата с Георги Господинов във фестивала в Единбург е планирана за 19 август (петък) от 10:30 ч. В рамките на 1 час, награждаваният български романист ще разкаже за книгата „Времеубежище“, публикувана под името Time Shelter, преведена на английски от Анджела Родел. От публикация на самия автор разбираме, че Родел също планира да присъства на мащабното книжно събитие.

„Господинов се присъединява към нас, за да обсъдим резултата, майсторска медитация върху носталгията и паметта и тяхното влияние върху настоящето“, пише в анонса на събитието в сайта на Единбургския международен книжен фестивал.

Фестът включва 600 събития за възрастни, деца и тийнейджъри. „Над 550 автори се присъединяват към нас от цял ​​свят, за да споделят своите истории, идеи и гледни точки. Събитията се провеждат в сърцето на Стария град. Около 200 от нашите събития също ще бъдат предавани на живо, за да ги гледате от вкъщи след закупуване на билет“, обявиха организаторите. Срещата с Господинов също ще може да бъде гледана и онлайн.


Можете да поръчате „Времеубежище“ от Ozone.bg.

[ + ]