fb
БългарияНовини

Георги Господинов разкри част от темите за срещата с Олга Токарчук

9 мин.

Георги Господинов открехва леко вратата към темите, които са подготвили заедно с Олга Токарчук по време на гостуването й в първите „Литературни срещи“ на 10 и 11 юни в РЦСИ „Топлоцентрала“, на които „Аз чета“ е медиен партньор. Една от тях ще бъде тази за специфичната форма на писане, която се явява при романите и на двамата, за фрагментарността, за езика и какви са границите на жанра. Има ли литературата своя география, можем ли да говорим за Централна Европа като особено място, където принадлежат и Полша, и България? Какви са интуициите им за бъдещето? Разбира се, ще стане дума за конкретното настояще, за войната в Украйна и за отговорността да си писател днес.

Най-новата поредица от събития на Фондация „Прочети София“ ще се провежда няколко пъти в годината с различни гости, акценти и в разнородни формати. Почетен гост на юнските „Литературни срещи“ ще бъде световноизвестната полска писателка Олга Токарчук, която е и носителка на Нобелова награда за литература за 2018 г. В рамките на двата дни тя ще има няколко различни и допълващи се срещи с българската публика.

На 10 юни от 19 ч. с писателския разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще бъде поставено и началото на новото литературно събитие в града. На следващия ден то ще продължи с внушителна седемчасова програма, посветена на срещата на литературата с другите изкуства и науката. Олга Токарчук идва в София броени дни след официалното представяне на новия ѝ роман, първи след Нобеловата награда, и това е особена чест за българските ѝ читатели, посочва Георги Господинов, когото самата Олга нарича „моят литературен брат“. Двамата се срещат за първи път преди повече от 20 години и оттогава поддържат едно взаимно окуражаващо и вдъхновяващо литературно приятелство. В момента за вниманието на полската писателка се борят градове от цял свят, София е привилегирована да се докосне до една от най-интересните писателки днес. Срещата между двамата писатели ще продължи и в разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

Разговорът ще бъде на полски и български език със симултанен превод, затова организаторите препоръчват да се дойде около 30 минути по-рано.

Втората вечер от летните „Литературни срещи“ ще бъде на 11 юни. Събитието ще започне в 18:00 ч. и ще продължи чак до 01:00 ч.   

Още в началото на програмата на този 7-часов литературен колаж, разположен из пространствата на Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов. Тя ще е посветена на границите на изкуствата и неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетически книги Камелия Спасова.

Вечерта ще включва различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата. В тях публиката ще е активен участник. Всеки човек сам ще избира на кои събития от програмата иска да присъства. В юнските „Литературни срещи“ публиката ще има възможност да открие и любопитни връзки между литературата, другите изкуства и науката.

Още от 18 ч. гостите на „Литературни срещи“ ще могат да видят проекта „Книгоразделители“ на визуалната артистка Мария Налбантова и изложбата на илюстраторката Таня Минчева, посветен на кориците и илюстрациите в книгите на Олга Токарчук. Публиката може да изпробва езиковия си талант, дори и без да знае полски език, като се включи в преводаческите експерименти на Фондация „Следваща страница“ и Къщата за литература и превод. В интерактивното пространство „Място за превод“ ще бъде отделено специално време на литературния превод и преводачите на Олга Токарчук на български и на други езици – там публиката ще може да се срещне с техните идеи и разкази за работата си по преводите на полската писателка.

Единствено по време на „Литературните срещи“ ще бъде представен театралният пърформанс на режисьора Марий Росен, в който участват Александър Митрев и Жана Рашева, а автор на звуковата среда е композиторът Мартин Каров. Специално създаден за събитието, той включва текстове от „Чудати разкази“ на Олга Токарчук. Отново по негова идея е и интерактивната инсталация „Гардеробът“ по едноименния разказ на полската писателка, която може да се активира само от публиката.

Цялата визуална среда на на „Литературни срещи“ е специално създадена от двамата сценографи от творческия колектив „Съпромат“ – Михаела Добрева и Борис Далчев. Тяхно дело ще е и интерактивната инсталация „Литературен рубикуб“, в която публиката трябва да открие стихотворението или да „подреди“ свой стих от думите на различните кубове.

Не би било истинско литературно събитие, ако в него няма и литературно четене. В „Литературни срещи“ те ще бъдат три и ще са камерни. Участници в тях ще са поетите и писателите: Димитър Кенаров, Йоанна Елми, Надежда Радулова, Албена Тодорова, ВБВ, Момчил Миланов, Наталия Иванова, Йорданка Белева, Лилия Трифонова и Мартин К. Илиев.

Поезията ще бъде акцент във видео триптиха „Друга светлина“, създаден от художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов. Трите видео миниатюри включват стихове от поетите Радослав Чичев, Илко Димитров и Цвета Софрониева, с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. За „Друга светлина” е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми.

Фондация „Прочети София“ организира отново и формата „Бързи срещи“. Участници в тази много специална лична среща с тема, час и ограничено време ще бъдат невробиологът Богомил Пешев, писателят и преводач Владимир Полеганов, хидробиологът Михаела Кирилова, химик и учител Наско Стаменов, предприемачът в биотехнологичния сектор Спас Керимов, поетът и драматург Стефан Иванов, преводачът от китайски език Стефан Русинов. Това ще бъде и единственото събитие със задължително предварително записване, което можете да направите тук.

Юнските срещи ще завършат на сцената на Литературния бар с едночасово парти на DJ Clipper от Disco Comrades.

Следващото събитие от „Литературните срещи“ ще бъде през ноември, отново в „Топлоцентрала“ и в съвсем различен формат.

Програма

Литературни срещи | юни

10 юни 2022 | 11:00 – 12:00

Връчване на почетното звание „доктор хонорис кауза“ на СУ „Св. Климент Охридски“ на Олга Токарчук, Полша Място: Аула на СУ „Св. Климент Охридски“

10 юни 2022 | 19:00 – 21:00

Среща с писателите Олга Токарчук (Полша) и Георги Господинов (България) Разговор с публиката Водещ: Димитър Кенаров

Място: РЦСИ „Топлоцентрала“, Зала 1 Вход свободен

11 юни | 18:00 – 01:00
Литературни (и други) срещи
Визуална среда: „Съпромат“
Място: РЦСИ „Топлоцентрала“
Билети в EPAYGO: 15 лв.
*Билетите включват всички събития от програмата на 11 юни и могат да се
ползват през цялото време на 7-часовото събитие
*За деца, ученици и студенти входът е свободен. Студентите трябва да
представят актуален документ, че в момента учат.

18:00 – 18:30

:: Welcome drink

:: Книжарница // Фоайе, етаж 1

:: Място за превод // Фондация „Следваща страница“ // Фоайе, етаж 1

:: Релакс зона с мебели „Виденов“ // Фоайе, етаж 1 и Тераса

:: Литературен рубикуб // Открит театър Интерактивна инсталация, в която публиката трябва да открие цитата на куба или да „подреди“ своя мисъл (дори стих) от думите на различните кубове.

:: „Книгоразделители“ // проект на Мария Налбантова // Фоайе, етаж 2 Възможност за среща с художничката между 18:00 ч. и 19:00 ч.

:: Илюстрации и корици на книгите на Олга Токарчук // изложба на Таня Минчева // Зала 4, етаж 2 Възможност за среща с художничката между 18:00 ч. и 19:00 ч.

:: Литературен бар // етаж 2

:: „Гардеробът“ // Зала 2 по идея на Марий Росен визуална среда: „Съпромат“ композитор: Мартин Каров

Интерактивна инсталация по едноименния разказ на Олга Токарчук, която се активира от любопитството и активното включване на самите посетители.

18:30 – 20:00 // Тераса Отвъд. За границите на изкуствата Дискусия с участието на Олга Токарчук Модератор: Камелия Спасова Участници: Александър Попов, Боян Манчев, Владия Михайлова

20:20 – 20:40 // Тераса
Камерно литературно четене
Димитър Кенаров
Йорданка Белева
Надежда Радулова

20:50 – 21:50 // Тераса, Зала 1
„Чудати разкази“ // театрален пърформанс
режисьор: Марий Росен
визуална среда: „Съпромат“
звукова среда: Мартин Каров
актьори: Жана Рашева и Александър Митрев

22:00 – 23:00 // Зала 4, етаж 2 Бързи срещи Лично време с писатели, преводачи или учени в кратък разговор по избрана от тях тема Участници: :: Богомил Пешев (невробиолог): Ароматите: модулатори на човешката памет и емоции

:: Владимир Полеганов (писател и преводач): Към Другия през литературата: Преосмисляне отношението на хората към животните и мястото ни в света

:: Михаела Белухова (хидробиолог): Бактериите като аналог на човешките общества

:: Наско Стаменов (химик и учител): Смъртта на зубъра: Има ли място за енциклопедисти в модерния свят?

:: Спас Керимов (предприемач в биотехнологичния сектор): Асортимент от безсмъртия

:: Стефан Иванов (поет и преводач ): Под повърхността: Нуждата от диалог за паметта

22:15 – 22:45// Открит театър
Камерно литературно четене
Албена Тодорова
ВБВ
Момчил Миланов
Наталия Иванова

23:00 – 23:20// Зала 2
Поетически видеотриптих „Друга светлина“
художници и видеообработка: Ралица Тонева и Спартак Йорданов
Поезия на Илко Димитров, Радослав Чичев, Цвета Софрониева
актьори: Елена Димитрова, Цветан Алексиев, Юлиана Сайска
музика и звукообработка: Любомир Брашненков и Ангел Додов

23:30 – 23:50// Бар-сцена, етаж 2
Камерно литературно четене Йоанна Елми
Лилия Трифонова
Мартин К. Илиев

00:00 – 01:00 // Бар-сцена, етаж 2
Закриващо парти с DJ Clipper от Disco Comrades