fb
Ревюта

Героични години, пътят на един лекар

2 мин.
Geroichni godini

Geroichni godiniТворбите на Арчибалд Кронин, открих още като ученичка, прекарвайки летата при баба и дядо. Горещите следобеди запълвах, ровейки библиотеката на баба ми и изчитайки почти всичко. Така попаднах на „Цитаделата”, „Зелени години”, „Пътят на доктор Шенън” на Арчибалд Кронин и останах очарована. За съжаление книгите на Кронин сега могат да се намерят или по библиотеките или в антикварните книжарници. Един незаслужено неиздаван автор през последните 20 години, по мое мнение. Така че когато преди няколко дни попаднах на „Героични години”, която не бях чела, се зарадвах и буквално я погълнах за няколко часа. Все пак романът не е голям и се чете много, много бързо.
За запознатите с творчеството на Кронин, сюжетът не е особено изненадващ и различен и „Героични години” може да се добави към другите „лекарски романи” като „Цитаделата”, „Зелени години”, „Пътят на доктор Шенън”. Главният герой, Дънкан Стърлинг, мечтае да стане лекар, но за съжаление съдбата не е била благосклонна към него. Роден в бедно семейство, на 12 години се разболява от полиомиелит, който го оставя с една недъгава ръка. Но силата на волята му все пак го повежда по мечтания път на лекар, който е осеян с препятствия и дългогодишно съперничество с д-р Овъртън. Той постига мечтите се и по пътя към осъществяването им разбира, че славата не винаги носи щастие. Три жени пресичат живота му, като оставят дълбока следа в него, и оказват своето влияние върху развитието на Дънкан. Коя обаче ще се окаже любовта на живота му?
Както и в други романи на Кронин, фокусът на романа е върху човечността сред хората и отговорността пред тях. За морала и системата в лекарската професия. Кой път е по-благороден – този отдаден на хората или пътят на славата.
Героични години” не може да се сравнява с „Цитаделата”, но е не по-малко увлекателен. По обем романът е доста по-малък и действието се развива бързо. Ако все пак не можете да го намерите, която и да е от книгите на Арчибалд Кронин от т. нар. му „лекарски романи” ще ви допадне и препоръчвам горещо.