fb
Ревюта

„Приказки колкото усмивка“ – радостта да твориш фантазии

2 мин.
prikaski-kolkoto-usmivka Djani Rodari

prikaski-kolkoto-usmivka„Приказки колкото усмивка“ (изд. „Сиела“) ще ви накарат да се усмихнете още при първия поглед към корицата, от която ви гледа ококорен син котарак. Това е Котаракът Пини. Той много обича да свири на пиано, но стопанинът му не оценява неговото изкуство и все го гони от клавиатурата. Добре, че Пини може да пише и да се оплаче от несправедливото отношение!

В света на дръзката фантазия на Джани Родари Луната пише мемоарите си с опашката на комета, снегът може да вали с различен цвят, а покривът на къщата отлита на вечерна разходка. Сред героите има забавни и весели като господин Боемондо, който превръща пътуването на децата във влака в магическо преживяване, или заядливи и сърдити като дребния пътник в приказката „Билет номер 13“, който всеки ден прави скандали в автобуса. Историите са дълги точно колкото една усмивка – достатъчно, за да си спомним усещането на радост от свободната игра на въображението.

Най-много харесвам Джани Родари, когато със свободата на дете се смее, учудва, измисля какви ли не весели небивалици, и не толкова, когато иска да поучава („Старите поговорки“, „Бунтът на машините“, „Добрият магьосник“). Предпочитам да чета за дъждовното човече, за скулптора с говорещите скулптури, за господин Густаво с двата носа. Допада ми, когато посланията му не са директни, а само загатнати, с очарователна незавършеност, която подтиква детето да доразкаже приказката по свой начин.

Джани Родари е намерил чудесен „задочен“ партньор в лицето на художника Дамян Дамянов. В българското издание са илюстрирани всички герои, дори заглавията носят елемент на индивидуалност с различните шрифтове и играта на букви. Илюстрациите на Дамян Дамянов успяват да предадат по много забавен и ярък начин най-характерното за всяка история и дават възможност на децата да си припомнят приказките само като разлистват страниците, преди да умеят още да четат. Като прибавим и отличната редакторска работа, имаме вече всички основания да подарим на себе си и децата няколко часа от лятото, за да пофантазираме заедно. Колкото една усмивка.

Прочетете интервю с художника Дамян Дамянов в сайта „Diascop Comics“, в което той разказва за работата си над приказките на Джани Родари.

Ревюто е публикувано за първи път в сайта „Детски книги“.