fb
НовиниПо света

Гийермо дел Торо подкрепя кампания за спасяването на тематична хорър и фентъзи книжарница

3 мин.

Наскоро ви разказахме за благородната постъпка на композитора и актьор Лин-Мануел Миранда, който спаси от затваряне емблематична театрална книжарница в Ню Йорк. Сега още една известна публична личност се притича на помощ на друга тематична книжарница, научаваме от The Economics Time. Режисьорът Гийермо дел Торо подкрепи кампания за набиране на средства за магазина Dark Delicacies („Тъмни деликатеси“), посветен изцяло на хоръра и фентъзито – двата любими жанра на мексиканския кинодеец.

В края на миналата седмица съсобственикът на книжарницата Дел Хоуисън стартира кампания в платформата GoFundMe за финансирането на преместването ѝ. Тя се намира в Бърбанк, Калифорния и е добре позната и обичана дестинация в хорър средите.

Хоуисън споделя:

На 3 декември 1994 г. заедно със съпругата ми Сю основахме Dark Delicacies – първата независима книжарница, посветена изцяло на хорър книгите и артикулите в САЩ.

Отворихме в Бърбанк, Калифорния и скоро започнаха да ни наричат Дома на хоръра. Познати сме не само на местно ниво, а и по света заради седмичните ни срещи с автографи и събития, по време на които феновете могат да общуват с любимите си писатели, режисьори, актьори, композитори и още много други […]

За съжаление, както доста подобни места, пейзажът на Бърбанк се променя. Наемите станаха баснословни и много уникални магазини, които направиха града разпознаваем, са принудени да се преместят или окончателно да затворят врати […] Договорът ни за наем изтича през май, затова със Сю помислихме, че това е краят на нашата книжарница.

Примирихме се с факта, че ще бъдем принудени да затворим малко преди двайсет и петата ни годишнина. Бяхме сломени. Тогава се освободи един склад зад ъгъла. Възможността за нова локация в допълнение с всички хора, които ни писаха или се спираха, за да ни помолят да продължим работа, ни накара да осъзнаем, че все още не сме напълно готови да си отидем кротко в тъмнината.

През последните години стремително повишаващият се наем ни подложи на огромен финансов натиск. В някои дни бяхме късметлии, че изобщо имахме осветление. Преместванията са скъпи и това не е изключение. Ето защо ви молим за малко помощ, за да осъществим възкръсването.

Ще ви бъдем ужасно благодарни за всяко дарение, с което имате възможност да допринесете, за да държим криптата отворена. Знаем, че времената са тежки, така че ако не можете да си го позволиш, не се тревожете. Просто обещайте, че ще се осмелите да ни посетите след това. В крайна сметка вие сте „едни от нас“.

Дел Торо сподели линк към кампанията за набиране на средства в личния си профил в Twitter. Носителят на „Оскар“ за „Формата на водата“ отправи призив към любителите на хоръра да я подкрепят.

Кампанията е подкрепена още от режисьора Джо Линч, писателката Хедър Уиксън и актрисата Барбара Крамптън.

Снимка на публикацията: Den of Geek