fb
БългарияНовини

Гласувай за „Любима книга на България” за 2015 г.

2 мин.

Мненията и списъците с „най-най“ книгите винаги са актуални, макар и винаги малко преекспонирани. Затова е радващо, че най-накрая в България се появи и класация за книги, в която всеки може да се включи и да изкаже своето мнение. „Моята любима книга 2015” е първият национален конкурс за книги, издадени през изминалата година, в който победителят ще бъде определен от читателите чрез онлайн гласуване.

Конкурсът, организиран от Сдружение „Всичко за книгите”, на който „Аз чета“ е медиен партньор, се провежда за първи път и ще протече на два етапа. Първият е от 29 февруари до 8 април и ще даде възможност на читателите, навършили 16 години, да подкрепят своите любими книги, издадени през миналата година. Заглавията, които могат да бъдат включени в надпреварата са разделени в шест категории:

  • „Съвременна художествена проза и поезия“
  • „Трилъри и криминална литература“
  • „Фантастика, фентъзи и хорър“
  • „Дамски романи“
  • „Исторически романи“
  •  „Нехудожествена литература“

За втория етап (от 11 до 17 април) ще се класират по 3 заглавия от всяка категория, които ще се борят за титлата „Любима книга на България” за 2015 г.

„В този конкурс ще се гласува за нови заглавия, които само една година са присъствали на българския книжен пазар. Целта ни е да обърнем внимание на актуалните книги, да дадем възможност на читателите да определят своите фаворити в различните жанрове и да създадем активен диалог за съвременната литература и за определящите литературни тенденции.“, споделят организаторите и добавят, че за гласувалите в надпреварата са предвидени награди и изненади.

Докато възрастните избират своята любима книга, по-малките читатели на възраст между 6 г. и 15 г. са една крачка по-напред и вече подкрепят своите литературни фаворити от изминалата година в четвъртото издание на наградата „Бисерче вълшебно”, организирано от Фондация „Детски книги“. Гласуването там продължава  до 17 април.