fb
Ревюта

„Гневът и зората“ за цената на изгрева

4 мин.

„Гневът и зората“ (изд. „Ciela“) е дебютният роман на Рене Ахдие. Американското издание излиза през 2015 г., а на българския пазар книгата се появява година по-късно. Заглавието и корицата ме заинтригуваха още от пръв поглед, пък и сравнително малкият обем беше добре дошъл. Нямах високи очаквания, защото авторката ми беше непозната, но не останах разочарована.

Действието се развива в Хорасан – страна, управлявана от момче-убиец. Всяка вечер Халид се жени за нова девойка, която умира по изгрев с копринена нишка около врата. Народът вярва, че единствената причина за убийствата е жестокостта на владетеля.

След като губи приятелката си от ръцете на халифа, шестнайсетгодишната Шахризад се заклева да отмъсти и доброволно се омъжва за убиеца. Докато тя свиква с новия си живот в палата, приятелите и семейството ѝ са принудени да се крият от гнева на халифа. Притисната от обстоятелствата, Шахризад измисля план как да убие Халид и да се прибере благополучно у дома. Разбира се, всичко се обърква и тя трябва да се бори не само за собсвения си живот, но и за този на близките си.

Макар действието да не е твърде динамично, романът се чете леко. Авторката набляга не на физически, а на психологически битки. Всеки персонаж крие тайна, която останалите се опитват да разкрият. Любовта, както при повечето young adult книги, е в центъра на събитията. Историята съдържа и фантастичен елемент, макар той рядко да засяга пряко главните герои.  

Рене Ахдие е силно повлияна от културата на Близкия Изток. В творбата си тя преплита мотиви от „Приказки от хиляда и една нощ“, „Аладин“ и други арабски приказки. Дори използва думи на арабски, които са пояснени в речник в края на изданието. Лично за мен той беше една прекрасна възможност да обогатя общата си култура. Ако обаче сте от онези читатели, на които не им е приятно почти постоянно да разгръщат страници, за да проверяват непознатите изрази, не се тревожете – веднъж щом научите думите, няма да се нуждаете от речника.

Шахризад е героиня с остър език, която умее да извърта истината така, както ѝ е изгодно. Тя успява да манипулира хората около себе си, без да изрича и една лъжа. Освен това е изключително честолюбива и инатлива и именно тези ѝ качества ѝ помагат да оцелее в палата. Историята е разказана почти изцяло от нейната гледна точка, което позволява на читателя да проследи начина, по който Шахризад разсъждава, и да открие извора на смелостта ѝ.

Въпросът никога не е бил кой ще ми позволи да се държа по този начин. Въпросът винаги е бил кой ще ме спре.

Халид е млад владетел, който се опитва да спаси народа си. За някои той е убиец с тъмно минало, а за други – просто едно момче с тайни. Сирак още от дете, той е мълчалив, студен и не допуска никого до себе си. Според мен изразът „Тихите води са най-дълбоки“ чудесно го описва. В негово лице Рене Ахдие е изградила многопластов персонаж, който винаги може да ви изненада.

Най-лошата лъжа – онази, обгърната с добри намерения. Лъжата, към която страхливците прибягват, за да оправдаят слабостта си.

Моята любимка обаче не е сред главните герои. Деспина е прислужница на Шахризад и опитен шпионин, който има очи и уши навсякъде. Също като господарката си, тя изкусно манипулира околните. Интересното при нея е, че тя знае какво ще се случи преди всички останали. Достатъчно умна е, за да извърти събитията както пожелае. Всяка нейна постъпка е част от прецизно премерена стратегия.

– Значи те е изпратил, за да ме шпионираш?
– Да.
– Ти добър шпионин ли си?
– Най-добрият.
– Добрият шпионин би скрил самоличността си.
– На най-добрите шпиони не им се налага.

„Гневът и зората“ е изключително интригуващ роман. Достатъчно въздействащ е, без да е наситен с твърде много обрати. Бих го определила като приказка за възрастни, защото съдържа и по-зрели мотиви. Навярно част от символиката би била неразбираема за твърде млади фенове на YA литературата. Именно поради тези две причини препоръчвам книгата на тийнейджъри и по-възрастни читатели.

Автор: Калина Янкова

Още ревюта за книгата ще откриете в блоговете „Книгоядец“, „Книжни Криле“, „Books are Magic“, „Just one booklover“, „Writing is fun“ и „The Crazy Admins“. Видеоревюта можете да изгледате в буктюб каналите „Четат ли двама“, „Booktopolis“, „Bookadore“ и „Книжното кътче на Плами“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!