fb
Ревюта

Под знака на рака в „Годината на осемте химии“

4 мин.

Всяка година между 3500 и 3600 жени в България се разболяват от рак на гърдата. Петгодишната преживяемост на пациентите е по-ниска от средната за Европа, което до голяма степен се дължи на откриването на заболяването в по-напреднал стадий*. Като добавим все още ниската здравна култура по отношение на профилактиката и тромавата ни система на здравеопазване, всеки текст, който може да прозвучи като предупредително звънче в ушите ни, е повече от добре дошъл.

В началото на тази година бях на премиерата на документалния филм „Говори с мен“, посветен на една страхотна жена – Таня Димитрова, и нейния рехабилитационен център за деца с увреден слух. Режисьорка и сценаристка на филма беше Петя Накова. Още тогава ми направи впечатление как беше подходила към историята на Таня – с много любов и деликатно навлизане в интимното ѝ пространство.

Вярна на призванието си като документалистка, в „Годината на осемте химии“ (изд. „Жанет 45“) авторката е избрала да разкаже за собствения си сблъсък с рака на гърдата през истинските истории на пет женски образа. В продължение на една година тези жени преминават трудния път от шока на диагнозата до овладяването на болестта. Между осемте химиотерапии, които трябва да направят, те преживяват сривове, разочарования, раздели, но също и неочаквани открития и моменти на радост.

Не зная как Петя Накова е успяла да събере толкова различни съдби в малко страници и при това да ни остави с впечатлението, че преминаваме през пълен цикъл заедно с героините – от отричането (това не може да се случи на мен), през гнева и опитите за сключване на сделка (със себе си, съдбата, Бог), до депресията и накрая приемането. Всяка страница е като точка върху картата на оздравяването. Изкушавам се да гадая дали личната история на Петя не се крие някъде измежду малките имена на Ани, Доника, Росица, Ваня, Галя?

„Годината на осемте химии“ определено не е леко четиво, но в никакъв случай не и мрачно. Това не е книга за смъртта, а за израстване и надежда, за смелостта да приемеш, че животът ти никога няма да е същият, но може да стане дори по-добър. За силата да погледнеш навътре в себе си и честно да си признаеш, че много от изборите ти всъщност не струват. Да се разпаднеш на парчета и след това да имаш сили да ги събереш в едно по-добро Аз.

Не искам повече никога да допусна лъжа в живота си. Ужасявам се колко педантично и сляпо съм го унищожавала. Получавам паник атака. Не мога да дишам. Крайниците ми изтръпват. Линейка за такива случаи не идва, обясняват ми по телефона. Все някога се изправяш срещу това, от което дълго си бягал и бързата помощ си самият ти.

Всяка една от жените изживява този период по дълбоко личен начин. Петя Накова остава вярна на способността си да разкрива интимния свят на героите си пред публиката с много любов и внимание, без да ги идеализира. Те са там – с белези вместо гърди, оголени до първичните си страхове и съжаления, но и пълнокръвни, женствени, гладни за живот. Читателят се чувства привилегирован да бъде допуснат да надникне в сънищата и съкровените им чувства. Прави го и художничката Люба Халева, чиято корица не е просто илюстрация, а деликатен прочит, преживяване.

Усещането ми след последната страница е за отворен край. Тези истории със сигурност имат продължение. Както казва една от героините  Росица:

От погрешната страна на небето съм, но все още от правилната страна на земята. Отгоре съм, жива. Още мога да оправя живота си.

Радвам се, че тази книга излиза в издателство, което ще я обгрижи по най-добрия начин и ще помогне тя да стигне до повече хора. Октомври, обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата, почти отмина, но всеки следващ месец, седмица, ден са не по-малко добри, за да забавим лудото темпо, да се погрижим за здравето си и да отделим време за профилактичен преглед. Защото няма нужда да преминаваме през цялото това страдание, за да заобичаме себе си и да оценим възможностите, които ни дава животът.

*Данните са според публикация в Mediapool.bg

Представянето на „Годината на осемте химии“ ще се състои на 31 октомври, сряда, от 18:00 ч. в Литературен клуб „Перото“. 

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!