fb
НовиниПо света

Господинов номиниран за наградата Gregor von Rezzori 2022

2 мин.

Писателят Георги Господинов влиза в дългия списък за чуждестранна художествена литература на наградата Gregor von Rezzori 2022. Имената на номинираните бяха обявени от журито, председателствано от Ернесто Фереро. Господинов получи номинацията за романа „Времеубежище“ (изд. „Жанет 45„).

„Радвам се да съобщя, че току-що „Времеубежище“ влезе в номинациите за наградата Gregor von Rezzori, Флоренция, Италия. Сред десетте номинирани автори са Хавиер Мариас, Сали Руни, Дебора Леви, Ясмина Реза и пр., така че шансът не е голям, но за мен е чест“, коментира номинацията си Георги Господинов в профила си във Facebook.

XVI издание на конкурса и литературния международен фестивал ще се проведе във Флоренция от 30 май до 1 юни.

Дългият списък с чуждестранна художествена литература е съставен от десетте автори:

Джазмина Барера – Quaderno dei fari

Луиз Ердрих – Il guardiano notturno

Георги Господинов – Cronorifugio („Времеубежище“)

Бенджамин Лабатут Quando abbiamo smesso di capire il mondo

Дебора Леви – L’uomo che aveva visto tutto

Хавиер Мариас – Tomás Nevinson

Бен Окри – Preghiera per i vivi

Ясмина Реза – Serge

Робин Робъртсън – Un nodo alla gola

Сали Руни – Dove sei, mondo bello

„В това несигурно време, в което болката, жестокостта и безпокойството за бъдещето надделяват над всичко, смятам, че четенето е едно от най-сигурните бягства. И поради тази причина списъкът с писатели, предложен за нашата награда, сега в своето 16-о издание, ни носи гласа на много страни и ни отваря други хоризонти. Гласовете са много различни, но са обединени от голяма оригиналност и литературно качество. Мисля, че всичко това ще достави на читателя моменти на комфорт и истинско удоволствие. Приятно четене!“, каза пред Ansa Беатрис Монти дела Корте, президент на фондация „Санта Мадалена“, която организира Gregor von Rezzori.

Фондация „Санта Мадалена“, създадена от Беатрис Монти две години след смъртта на съпруга ѝ Грегор фон Рецори, периодично приема писатели от цял ​​свят като литературна резиденция и от 2007 г. организира наградата Gregor von Rezzori – Флоренция, литературен международен фестивал, който популяризира срещата между автори на съвременна литература с високо качество, преводачи и италианската публика.