fb
Книги и киноСпециални

Готви се анимация по „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“ на Тери Пратчет

2 мин.

„Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“ е първата творба на Тери Пратчет, която ще се превърне в анимационен филм, съобщава Variety. Сценарият вече е готов, а негов автор е Тери Русо, известен с работата си по „Шрек“, „Аладин“ и „Карибски пирати“. На режисьорския стол сяда Тоби Генкел, а дизайнът на героите е дело на Картър Гудрич („Рататуи“, „Храбро сърце“).

„Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“ е двайсет и осмият роман от поредицата за Света на диска и първата детска книга на Пратчет. Публикувана е през 2001 г. и е вдъхновена от класическата приказка „Хамелнският ловец на плъхове“.

Главен герой е уличният котарак Морис, който измисля перфектната схема за печелене на пари. Той вербува един глуповат свирач на флейта и събира своя собствена орда учудващо грамотни плъхове. Когато Морис и гризачите пристигат в злочестия град Кански Мекиц, откриват, че в мазетата ги очаква нещо много лошо.

Андрю Бейкър, изпълнителен директор на продуцентската компания Cantilever Media, коментира:

Сценарият на Тери Русо е пълен с обрати и води до неочакван, но все пак трогателен завършек, а дизайните на Картър Гудрич придават на всеки от героите уникален стил – сигурен съм, че публиката ще ги обикне. Сценарият и настроението на филма ще се придържат към духа на Тери Пратчет и ще останат верни на визията му, но ще видим различни образи от тези на корицата.

Роб Уилкинс – изпълнителен продуцент на проекта и директор на продуцентската компания Narrativia, която държи правата върху творбите на Пратчет, става свидетел как се заражда идеята за романа. Той споделя, че писателят се е вдъхновил от една картина на свирача от Хамелн в бара на хотел „Палас“ в Сан Франциско:

Тери изглеждаше изгубен в картината, така че си допих бирата и си поръчах още една. Докато ми я поднесат, вече беше разписал сюжета на „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“ и го беше прожектирал директно в мозъка ми като минифилм. Тери щеше да остане очарован от дизайна на героите, създаден от Картър Гудрич […] За Тери беше толкова важно да разкаже тази история – мъчно ми е, че няма да може да види завършения филм, но съм напълно удовлетворен, че екипите на Ulysses Filmproduktion и Cantilever Media се отнасят с уважение към неговата визия.

Към момента бюджетът на продукцията се измерва между 15 и 17 милиона. Филмът трябва да излезе по кината в началото на 2020 г.

Снимка на публикацията: Rob Wilkins

[ + ]