fb
НовиниПо света

„Град на неочаквнатото” в чест на Роалд Дал завладява Кардиф през септември

2 мин.

В средата на септември 2016 годжителите и гостите на уелската столица Кардиф ще имат уникалната възможност да се включат в събитието „Град на неочакваното” – един магически уикенд, който ще отбележи стогодишнината на Роалд Дал, съобщава официалният сайт на автора.

Двудневният фестивал обхваща редица събития, по-голямата част, от които са безплатни. Билет е необходим единствено за “неочакваните четения” на творби от Дал на странни и необичайни места в центъра на родния град на писателя. След изключително успешно търсене на участници, направено от Уелс Милениум Център и Националния театър Уелс през април, като артисти в събитието ще се включат повече от 6000 души от цял Уелс и отвъд. Тази армия от хора ще танцува, пее, скача, лети, играе и предизвиква хаос на неочаквани места в уелската столица в духа на историите на британския разказвач Роалд Дал.

В събота, 17 септември, центърът на град Кардиф ще се превърне в място, където реалността е преобърната с главата надолу. Законите на физиката, логиката и предсказуемостта ще дадат път на магията и сюрреализма. Където и да се озове публиката, ще има пред себе си необикновени открития. Из улиците и в сградите ще се случват най-различни неочаквани театрални представления и изненадващи пърформанси, които ще завършат с грандиозен финал вечерта.

В неделя, 18 септември, зрителите ще имат възможността да чуят и още някои от най-големите (и прочути) фенове на Роалд Дал да четат откъси от неговите книги на  специални места в центъра на града в “неочаквани четения” на английски и уелски. В следобедните часове публиката ще бъде поканена  да се присъедини към огромен безплатен пикник по пижами в Бют Парк, като гостите ще трябва да носят със себе си храна, вдъхновена от творбите на автора. Това събитие ще обедини на едно място всички теми, истории и герои от произведенията на Роалд Дал, участниците в събитието и гражданите на Кардиф в шарен фестивал.

Организаторите се надяват „Градът на неочакваното” да бъде изключително събитие, което да отпразнува стогодишнината на Роалд Дал, като представи, както отличителния му творчески стил, така и скритите бисери на родното му място. Всички подробности около събитието може да видите и на специалния му сайт.

Не пропускайте да прочетете още за Роалд Дал в „Големите“, както и 10 незабравими хрумвания от любимия детски автор на поколения читатели. Ревюта на неговите книги може да намерите в сайта „Детски книги“.