fb
НовиниПо света

Графичен роман за първи път сред номинираните за Man Booker

2 мин.

Sabrina Ник Дрнасо е първият графичен роман в историята на престижната литературна награда Man Booker, попаднал в дългия списък с номинирани, съобщава The Guardian. Сред тазгодишните претенденти е и носителят на отличието Майкъл Ондатджи, чиято книга Warlight разказва за пострадалия от бомбардировките Лондон през 1945 г. По-рано през годината Ондатджи получи почетен „Златен Букър“ след публично гласуване, което определи знаменития му роман „Английският пациент“ за най-добрата творба, отличена с наградата през 50-годишното й съществуване.

Sabrina е вторият графичен роман на художника Дрнасо. В него той показва как новината за изчезването на млада жена и страхът от трагична развръзка повлиява върху нейните близки.

Криминалната авторка и членка на тазгодишното жури Вал Макдърмид коментира:

Всички останахме изумени след прочита […] Sabrina постига ефекта, който добрата художествена литература трябва да оказва.

Петчленното жури с председател Куоми Антъни Апиа, включващо писателката Вал Макдърмид, критикът Лео Робсън, академикът Жаклин Роу и художничката и авторка на графични романи Лиан Шаптън, подбира претендентите измежду рекордните 171 заглавия.

Дългия списък с номинираните можете да разгледате тук:

 1. Snap от Белинда Бауър
 2. Milkman от Анна Бърнс
 3. Sabrina от Ник Дрнасо
 4. Washington Black от Еси Едугян
 5. In Our Mad And Furious City от Гай Гунаратнa
 6. Everything Under от Дейзи Джонсън
 7. The Mars Room от Рейчъл Къшнър
 8. The Water Cure от Софи Макинтош
 9. Warlight от Майкъл Ондатджи
 10. The Overstory от Ричард Пауърс
 11. The Long Take от Робин Робъртсън
 12. Normal People от Сали Руни
 13. From A Low And Quiet Sea от Донал Райън

 

Апиа споделя относно подбора:

Навярно не е изненадващо, като се има предвид в какви времена живеем, че получихме много антиутопии и романи, които ни се сториха колкото вдъхновяващи, толкова и смущаващи. Някои от тях избрахме за дългия списък, защото засягат наболели теми, а на други бихме могли да се възхищаваме и наслаждаваме независимо от периода. Всички тези книги, разказващи за робство, екология, изчезвания на хора, насилие в градовете, младежка любов, затвори, травми и расови проблеми, вдъхват усещането за свят, който се намира на ръба на пропаст.

Наградата за художествена литература Man Booker се връчва от 1969 г. насам и се присъжда на пишещи на английски автори, публикувани във Великобритания. Краткият списък с номинираните за приза ще бъде обявен на 20 септември, а победителят ще стане ясен на 16 октомври на традиционната церемония в Лондон. Той ще получи премия от 50 хил. паунда.

Снимка на публикацията: Оливия Обинеме, The Guardian