fb
Ревюта

„Потайни замисли“ – за хищниците, които дебнат и в най-щастливите мигове

4 мин.

Вал Макдърмид е издавана у нас с логото на издателство „Еднорог“. Романите й са многобройни, но въпреки това – качествени, за радост на всички нейни почитатели. Те също не са никак малко. Големите фенове и критици на криминалната литература я наричат „Кралицата на трилъра“, а наградите, които е заслужила през годините, потвърждават прозвището й. Шотландката е носителка на „Златен кинжал“ за най-добър криминален роман, „Иконите на Шотландия“ за най-добър шотландски писател на 2005 г., както и на много други отличия. През 2010 г. получава и „Диамантен кинжал на Картие“  британското отличие за цялостен принос към криминалния жанр.

„Потайни замисли“ – последната й книга, преведена у нас, е десета част от поредицата за главен инспектор Карол Джордан и профайлъра доктор Тони Хил. До този момент не бях чела нито един роман от серията (а и от авторката изобщо) и нямам представа какво се е случвало между главните герои, но финалът на тази история е абсолютният символ на безрезервната и безгранична любов. Много го харесах, само че няма да ви разкажа нищо повече, най-малкото защото самата авторка моли читателите да се въздържат от спойлери. Не мога да си представя колко ужасно е било чувството за нея и за всички, които обичат книгите й, когато някой е издал развръзката на една от предишните части. Меко казано разочароващо, нали?

Харесах стила на Вал Макдърмид и начина, по който непрекъснато преплита личните истории на екипа на новосъздадения Регионален отдел за борба с особено тежки престъпления (РОБОТ) с първия им поверен случай. В „Потайни замисли“ Карол Джордан и нейните съмишленици дават всичко от себе си, за да стигнат до „сватбения убиец“ Томас Елтън, но то все не е достатъчно, за да го пипнат.

Вал Макдърмид (снимка: Алън Пебълс)

След като бившата му го зарязва и отгоре на всичкото му изневерява на сватбата на своя приятелка, Елтън решава да я открие и да й отмъсти. Шансовете да я намери обаче не работят в негова полза, а и тепърва му предстои да трупа опит в убиването и прикриването на следите си. Той прекарва времето си в проучвания какво да стори, за да затрудни максимално работата на полицията и да остане извън обсега на подозренияра й.

За съжаление, платформата You Tube и интернетът като цяло наистина помагат на хора като него да се справят отлично с ужасните си начинания. Все някога обаче Елтън ще допусне съвсем дребна грешка, само едничка, която ще отведе професионалистите от РОБОТ пред вратата му. Въпросът е колко самотни жени, отишли на сватба, ще умрат дотогава…

Ще си призная, че повече ми допаднаха преживяванията на Карол, Тони, Пола, Стейси и другите членове на полицейския екип, отколкото самото залавяне на убиеца. Може би проблемът ми с книгата се корени в издънката на Томас Елтън – видя ми се скалъпена и несериозна, като се има предвид цялото му предишно старание и вниманието му към детайлите.

Е, може би точно такива са грешките на серийните убийци и в реалния живот – трудни за вярване, невъзможни за предвиждане. Ето защо трябва да си най-добрият професионалист и да не се отказваш да търсиш. Плодът от работата на РОБОТ оспорва думите на Айнщайн: „Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати“.

Фактът, че нещо не ми достигна в „Потайни замисли“, не означава, че не бих посегнала към друга книга на авторката. О, напротив! С удоволствие бих прочела някои от предишните й творби, защото талантът и стилът й несъмнено са впечатляващи и знам, че няма да ме разочароват.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.