fb
Чети повече

Грамотна Европа в ХХI век

2 мин.
doklad

gramotnostКъсно вечерта на 9 септември един от профилите на библиотеки, които следя във Facebook, сподели линк към публикация от в-к Сега във връзка с изследване на експертна група на ЕС по въпросите на грамотността, която беше озаглавена “Брюксел препоръчва библиотеки в моловете и повече мъже учители”. Заглавие, което определено привлича вниманието, но и текст, който говори повече за цифри, отколкото за реални ефекти. Текст, който надали ще прочетете, освен ако нямате особен интерес към темата.

Е, аз имах, но текстът провокира в мен преди всичко желание да намеря и оригиналния текст на доклада, в който има откроени наистина много болезнени въпроси, но също така и ценни предложения, които трябва да прочетат повече хора.

Съветите в този доклад са много по-важни от статистиката, защото именно тях се открояват проблемите на грамотността на ХХI век, проблемите на грамотността у нас и в цяла Европа.

Този доклад не е само за чиновниците от министерството и управляващите.

Той е за учителите, медиите, издателите, библиотеките и всеки човек, който по някакъв начин има възможността и желанието да работи за промяна, защото “Постигането на реално повишаване на грамотността изисква политическа ангажираност и сътрудничество в рамките на целия политически спектър и отвъд него. Стратегиите за грамотност следва да ангажират цялото общество и всички органи на управлението, да обхващат всички възрастови групи и да бъдат независими от политическите програми.

Именно затова не искаме да преразказваме доклада и да вадим акценти. Сами можете да го направите. По-долу ще намерите резюме на изследването на български език. Целият доклад пък може да свалите на английски на този линк.