fb
НовиниПо света

Гръцки писател убит в дома си

2 мин.
menis kumandareas

menis kumandareasИзвестният писател Менис Кумандареас беше открит убит в дома си на ул. Закинту в Кипсели в събота, съобщава grreporter.info. Според първоначалната съдебно-медицинска експертиза Кумандареас е имал охлузвания по шията и лицето. Полицията все още не може да определи точната причина за смъртта, но не е изключена възможността за убийство.

Според информацята по входната врата не са открити следи от насилствено проникване, но жилището е претърсвано. Точната причина за смъртта ще стане ясна в понеделник след приключване на аутопсията. Смята се, че не е бил ударен от оръжие или друг остър предмет.

Вицепремиерът Евангелос Венизелос изрази дълбоката си тъга от убийството на Менис Кумандареас, наричайки го „човек на духа, който остави ясен отпечатък в гръцката литература“.

„Като член на това, което беше наречено „второ следвоенно поколение” на гръцките прозаици, много награждаван и много превеждан, той беше специален. Погледът му, реалистичен и поетичен едновременно, ни даде отлични текстове, приети радушно от публиката и критиката. Един наистина велик писател и скромен човек, който работи тихо и неуморно, живееше винаги в сърцето на любимия си град и никога не го напусна „, каза Венизелос в изявлението си.

Менис Кумандареас е роден в Атина през 1931 г, син е на банкера и финансиста Андонис Кумандареас. През 1948 живее 6 месеца при брата на баща си в Лондон, където се запознава с тамошния културен живот. През следващата година учи в лицей в Атина и след това следва право в Атинския университет.

Първите му стъпки в литературата са през 1962, когато издава сборника с разкази „Игралните машинки”. Негови текстове са публикувани в много литературни списания като „Еклоги”, „Епитеориси Технис”, „Трам”, „Ириданос”, „Тахидромос” и други. По време на хунтата участва в дисидентското издание „18 текста”. Четири пъти е съден за свои публикации.