fb
Ревюта

Горноземеца се изправя срещу съдбата в „Грегор и Гибелното пророчество“ от Сюзан Колинс

2 мин.

Грегор и гибелното пророчество Сюзан КолинсКогато един път те нарочат за герой, тази репутация ще те следва цял живот. Грегор нямаше никакво намерение да става такъв, когато започнаха приключенията му в Подземната страна. След като Сивото пророчество е изпълнено и изчезналият му баща – спасен, Грегор се сбогува с Подземната страна и бе готов никога повече да не се върне там. В крайна сметка гигантските хлебарки, кръвожадните плъхове и подлите предателства са твърде много за едно единадесетгодишно момче.

Но съдбата (и нейният слуга, ясновидецът Бартоломю Сандуич) имат съвсем други намерения за него. „Грегор и гибелното пророчество“ отново се спуска в дълбините на земята, за да ни разкаже още  за кралското семейство на Регалия, за пророчествата на Сандуич и за войната с гризачите. Малко по малко, Колинс разширява света, които героите й населяват, срещайки ни с нови представители на народите/видовете, които обитават Подземната страна.

Оказва се, че Грегор, който през живота си не е воювал истински, трябва да се изправи срещу митично чудовище, което всява ужас в цялата Подземна страна и което заплашва да разруши семейството му. В крайна сметка (като повечето герои) Грегор отново няма избор – съдбата му е предначертана. Тази дама обаче обича да си играе с хората (и всички останали), затова му поднася пътешествие, изпълнено с изненади и неочаквани обрати. И докато четеш, момчето пораства пред очите ти, открива най-различни неща за себе си, скрити таланти и черти на характера си, които преобръщат тълкуването на пророчеството. И въпреки че семейството на Грегор е отново заедно и ще прекара първата си щастлива Коледа от много време насам, финалът на книгата не е захаросания хепиенд, който очакваш от детски роман.

Едно е ясно – Грегор скоро ще се завърне отново в Подземната страна за нови приключения и изпитания.

И макар книгата да предвидена за по-младежка аудитория, Сюзан Колинс не захаросва прекалено много нещата. Бедността, налегнала семейството на Грегор е описана пестеливо, но достатъчно, за да бъде разбрана от читателите от всяка възраст (някои от разсъжденията на Грегор свързани с количеството храна в дома им, много ми напомниха за началото на „Чарли и шоколадовата фабрика„). Обичам детски книги, които не подценяват децата като читатели – и се радвам, че все повече от тях могат да бъдат намерени на български език.