fb
Ревюта

„Грегор Горноземеца“ – завладяващо приключение от автора на „Игрите на глада“

3 мин.

Грегор ГорноземецаАко се чудите с какво се е занимавала Сюзан Колинс преди да напише „Игрите на глада“ и те да се превърнат в бестселър, включващ огромна фенска маса от всякакви възрасти и мощен франчайз за милиони долари, отговорът е – с книги и сценарии за детски предавания.
„Грегор Горноземеца“ е първата книга от поредицата „Подземните хроники“ и много скоро ще се появи на български език с логото на издателство „Екслибрис“. Поредицата включва пет книги и е много различна от „Игрите на глада“, но в никакъв случай не е по-слаба. Преди всичко „Грегор Горноземеца“ е насочена към по-младите читатели. Атмосферата не е чак толкова безнадеждно мрачна, има много повече хумор и приключения и въпреки че в книгата се водят кървави битки, повечето герои не са садистични психопати като президента Сноу.

Според мен Грегор много бързо ще се превърне в любим герой наред с Хари Потър и Пърси Джаксън. Светът, в който се развива действието, се намира под нашия – преди няколко века група хора, предвождани от ясновидеца Бартоломю Сандуич, създават колония под земята. Вече в наши дни Грегор попада в тяхната страна поради стечение на обстоятелства, включващи мръсно пране и пълзящо бебе. Там обаче открива, че съдбата на цял един свят, и нещо повече – единствената му надежда да спаси семейството си, лежи на неговите плещи.

Регалия, страната на хората под земята, е в опасност и едно древно пророчество сочи, че единствено Грегор може да я спаси. Това е една от класическите постановки във фентъзито – младеж (от село), който се оказва изгубен принц, наследник на трона или подопечен на пророчество, призоваващо го да стане герой и да спаси всички от ужасна смърт. Е, Грегор не е точно герой. Той е добро, леко интровертно момче с изострено чувство за справедливост и изчезнал баща. В никакъв случай не е герой. Поне до момента, в който не му се налага да стане такъв.

Колинс е свършила чудесна работа с тази книга, която, макар и детска, успява да те държи в напрежение и да поддържа жив интереса ти. Вълнуваш се за съдбата на героите, боли те от предателствата и се забавляваш искрено с чистия им, наивен хумор. Като всяка детска книга, и в тази има важни послания, затова не се учудвайте, ако след нея ви се прииска да се държите подчертано учтиво с хлебарките и паяците у дома.

Гарантирам ви, че „Грегор Горноземеца“ е абсолютно страхотна. Колинс очевидно е чудесен писател и се надявам скоро да видим още книги от нея на български. И както казват долноземците: летете високо!