fb
НовиниПо света

Грета Тунберг издава книга за климатичните промени

3 мин.
Снимка: Penguin

Тази есен Грета Тунберг издава нова книга, която има за цел да предложи „глобален преглед на това как се свързват многото кризи на планетата“, пише The Guardian.

„Реших да използвам платформата си, за да създам книга, базирана на най-добрата налична наука в момента – книга, която обхваща цялостно климатичните, екологичните и устойчивите кризи“, каза Тунберг в изявление. „Защото климатичната криза, разбира се, е само симптом на много по-голяма криза на устойчивостта. Надявам се, че тази книга може да бъде някакъв източник за разбиране на тези различни, тясно свързани помежду си кризи.”

В The Climate Book, която трябва да бъде публикувана от Penguin тази есен, Тунберг събра повече от 100 сътрудници, от учените Йохан Рокстрьом и Катрин Хейхоу до икономиста Томас Пикети и писателката Маргарет Атууд. 19-годишното момиче също споделя какво е научила от собствения си опит с климатичния активизъм. По-специално, тя обсъжда разпространението на greenwashing, разкривайки степента, до която сме били държани в неведение по въпроса. Тя назовава това като един от най-големите ни проблеми, но и нашият най-голям източник на надежда – защото, според нея, след като на всички ни бъде дадена пълната картина, ще можем да действаме.

„В момента отчаяно се нуждаем от надежда“, каза Тунберг. „Но надеждата не е да се преструваш, че всичко ще бъде наред. За мен надеждата не е нещо, което ти се дава, това е нещо, което трябва да спечелиш, да създадеш. Не може да се получи пасивно, чрез стоене и чакане някой друг да направи нещо. Надеждата е да предприемеш действия. Да излезеш извън зоната си на комфорт. И ако куп странни ученици са успели да накарат милиони хора да започнат да променят живота си, просто си представете какво бихме могли да направим всички заедно, ако наистина се опитаме.”

От 2018 г., когато Тунберг, тогава 15-годишна, започна своята вече известна училищна стачка, шведската тийнейджърка призовава за по-силни действия срещу климатичните промени. Тя се превърна в световна знаменитост и водеща фигура в общността на активистите за околната среда, като стана най-младият човек на годината за Time през 2019 г. и беше номинирана три пъти за Нобелова награда за мир.

Публикувала е три книги, две в съавторство с нейните родители и сестра ѝ: Scenes from the Heart и Our House Is on Fire и една колекция от речи No One Is Too Small to Make a Difference. Новата книга ще бъде най-изчерпателната ѝ работа досега, събирайки идеи и знания от експерти с оглед „да ни екипира всички“ да направим положителна промяна.

„Грета се доказа като един от най-добрите ни и най-вълнуващи нови писатели“, каза Клои Курънс, редактор на Тунберг в Penguin. „В поредица от проницателни и страстни глави, които обединяват различните части на книгата заедно, тя споделя собствения си опит и отговаря на това, което е научила.“

Книгата за климата трябва да бъде публикувана в Обединеното кралство на 27 октомври 2022 г., като пускането в САЩ е планирано за началото на 2023 г.