fb
Ревюта

Красивият приказен свят на Ханс Кристиан Андерсен

2 мин.
Prikazki Hans Kristian Andersen

Prikazki Hans Kristian AndersenСъгласно всички изследвания, ранното детско четене трябва да започне с приказките – онези прекрасни истории, които са вълнували и нашето въображение като малки и са ни карали да тръпнем в очакване на развръзката. Защо точно приказки? Защото богатството на езика, затворено между страниците на книгите, експлодира в хиляди искри, щом чуем думите“Имало едно време…”.

Приказките станаха верни спътници и на малкия Да?ниел – участник в нашия проект “Експериментът”, а една от книгите, до които той се докосна, бе старо издание от 1963 г., пълно с творенията на Ханс Кристиан Андерсен“Дивите лебеди и други приказки”.

В книгата, преведена от Светослав Минков, са събрани някои от най-известните и обичани приказки на великия датски разказвач като “Грозното патенце”, “Храбрият оловен войник” и “Цветята на малката Ида”. Те са преведени толкова изящно, че по-възрастният читател ще си припомни с удоволствие красотата на българския език, а малките слушатели ще се потопят в магията на думите. Илюстрациите в книгата пък са дело на великия Либико Марайа, вдъхнал живот на някои от най-известните приказни персонажи.

Докато четях на малкия си син за далечни страни, зли мащехи и танцуващи цветя, неусетно се върнах във вълшебния свят на Prikazki Hans Kristian Andersenдетството. Спомних си как от същата тази книга ми четеше моята баба и как чрез същите думи се преобразявах в добрата смела Елиза или в милата малка Ида. Срещите ми с красивия лебед, преживял нещастието да бъде малко грозно патенце, и с храбрия войник, който не се страхува от огън и вода, отново разпалиха в сърцето ми онзи огън, който гори в детството и го превръща в незабравим спомен. Не знам дали Дани успя да усети колко е важно да си храбър, да си жертвоготовен или състрадателен, но съм сигурна в едно: ще прочетем отново тази книжка след 1-2 години, защото магията на Андерсеновите приказки трябва да бъде показвана на децата отново и отново…

Ако се чудите коя книжка да прочетете на невръстното си дете, непременно посегнете към приказките на Андерсен. Вярвам, че и вие ще бъдете пленени от магията, която струи от творбите му!

Повече за “Експериментът” можете да научите в специалната категория в сайта. Не пропускайте да следите развитието му и с хаштаг #Експериментът в социалните мрежи.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.