fb
Книги и киноНовиниПо света

Ханс Цимер: Ако „Дюн“ спечели „Оскар“, то ще е заради Вилньов

2 мин.

Композиторът Ханс Цимер заяви, че ако филмът „Дюн“ бъде отличен с награда „Оскар“ , то тя ще е за режисьора Дени Вилньов, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Музикантът има общо 11 номинации от американската Академия за кинематографично изкуство и наука, като е получил едно отличие – за „Цар Лъв“ през 1994 г. Тази година той е сред кандидатите за „Оскар“ за оригинална музика към „Дюн“.

Холивудският ветеран Цимер смята, че неговата номинация изглежда различно, след като Вилньов не е включен сред претендентите за „Оскар“ в категорията за най-добър режисьор. 

„Сърцето ми е разбито заради моя приятел“, казва Ханс Цимер в интервю за Ройтерс. „Но мога с ясно съзнание и с голяма чест да кажа… че съм номиниран заради неговата работа и заради работата на всички около мен и ако някой от нас спечели нещо, то всичко е в негово име, всичко е за него“. 

За германския композитор „Дюн“ винаги е бил проект-мечта. От тийнейджърските си години той е бил почитател на междугалактическата приказка на писателя Франк Хърбърт, подобно на Вилньов.

„Едва когато Дени много тихо ме пита един ден дали съм чувал някога за книга, озаглавена „Дюн“,…  някак си ме обхвана такъв тийнейджърски ентусиазъм – като кученце, преследващо своята опашка“, каза Цимер.

За да създаде звук, който не е от този свят, той прави акустика на синтезатор и след това иска от скулптор да го пресъздаде чрез различни форми и метали.

Филмът „Дюн“, в който участват Тимъти Шаламе, Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Зендая, Хавиер Бардем, Джейсън Момоа и други, получи десет номинации за награда „Оскар“, но основно в технически категории. Най-престижните отличия в света на киното ще бъдат раздадени на 27 март. 

„Дюн“ отново беше пуснат по кината и IMAX от 10 февруари. Филмът ще се върнe в стрийминг платформата НВО Макс на 10 март.