fb
Книги и киноНовини

Книжни адаптации фаворити за „Оскар“ 2022

2 мин.

Екранизациите на книгите „Силата на кучето“ и „Дюн“ фигурират в най-много категории в тазгодишните номинации за „Оскар“.

Книжната адаптация „Силата на кучето“ (изд. „Лабиринт“) на Джейн Кемпиън е по омагьосващия роман на Томас Савидж за студения див Запад. В главната роля на този напрегнат уестърн е Бенедикт Къмбърбач и получаава цели 12 номинации. Сред тях е и за най-добър филм. Зловещият психо-уестърн за репресиран животновъд от 20-те години на миналия век в Монтана е разпространяван от „Нетфликс“. Режисьорката му, новозеландката Джейн Кемпиън, има всички шансове да напише история като първата жена с две номинации за „Оскар“ за най-добър режисьор, след „Пианото“ през 1993 г.

С 10 номинации е екранизацията на „Дюн“ (изд. „Бард“) на режисьора Дени Вилньов. Научнофантастичният филм е по едноименния роман на Франк Хърбърт, превърнал се в класика. Лентата също се състезава в категорията най-добър филм, както и за най-добър дизайн на костюмите и адаптиран сценарий.

Сред номинираните за най-добър филм са „Белфаст“ на Кенет Брана и „Уестсайдска история“ от Стивън Спилбърг. Кенет Брана става първият човек, номиниран в седем различни категории за Оскар през цялата си кариера, но вече може да добави най-добър оригинален сценарий. Сред номинациите в 94-ите награди е и японският „Карай колата ми“ по разказ на Харуки Мураками, „Методът Уилямс“ с Уил Смит, посветен на бащата на тенис звездите Серина и Винъс Уилямс, „Улицата на кошмарите“ – филм ноар на Гиермо дел Торо, както и „Не поглеждай нагоре“ на режисьора Адам Маккей, с участието на Леонардо ди Каприо, Мерил Стрийп и Дженифър Лоранс.

От Академията потвърдиха, че церемонията ще има водещ тази година, но все още не разкриха кой ще бъде. Церемонията не е имала водещ, откакто Джими Кимел беше начело през 2018 г. Вместо това различни звездни гости въведоха отделни категории и обявиха победителите.

Тазгодишната церемония ще се проведе на 27 март.