fb
НовиниПо света

Хари Потър и „Властелинът на пръстените“ извън списъка на BBC за най-добрите книги от последните 70 години

4 мин.
BBC

Поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг и книгите на Дж. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“ не попаднаха в списъка на BBC със 70-те най-добри книги за отбелязване на платинения юбилей на кралица Елизабет II. Кампанията Big Jubilee Read е създадена, за да отдаде чест на книги от автори от цялата Британска общност, публикувани през последните 70 години – по 10 за всяко десетилетие – от управлението на монарха. Въпреки огромната популярност на Хари Потър, филмовите адаптации, филмов франчайз „Фантастични животни“ и театрална продукция, както и продадени в над 500 милиона копия по целия свят, нито една от седемте книги не се появи в списъка, пише Metro.co.uk.

Трилогията с фентъзи книги на Толкин също пропуска място в списъка, въпреки многобройната поредица от филми, носители на Оскар, както и предстоящия сериал на Amazon. Първата книга „Задругата на пръстена“ е публикувана през 1954 г., две години след като кралицата се възкачва на трона.

Маргарет Атууд, Бернардин Еваристо и Шеймъс Хийни са сред литературните звезди, които присъстват в списъка. Селекцията е направена от група независими библиотекари, продавачи на книги и литературни специалисти, с акцент върху „отпразнуването на страхотни книги и хвърлянето на светлина върху по-малко известни книги и автори, които заслужават признание“, според BBC .

Списъкът, създаден от BBC Arts и The Reading Agency, обхваща 31 държави и шест континента.

„Това е кампания за четене за удоволствие, вдъхновена от юбилея, предназначена да насърчи хората да изследват художествена литература от цялата Британска общност. Книгите бяха избрани от група, независима от BBC и The Reading Agency, и въпреки че бяха предложени много фантастични книги, това са 70-те заглавия, които групата избра да включи“, коментира говорител на BBC пред Metro.co.uk.

Произведенията на Роулинг и Толкин по-рано бяха включени в списъка „100 романа, които оформиха нашия свят“ за Седмицата на библиотеките през 2021 г.

В новата селекция присъства романът на канадската писателка Маргарет Атууд от 1985 г. „Разказът на прислужницата“, който е адаптиран в телевизионен сериал от Hulu.

Носителката на женска награда за художествена литература „Момиче, жена, друго“ от Бернардин Еваристо също попадна в списъка, както и колекцията на северноирландския поет Шеймъс Хийни от 1966 г. „Смърт на натуралист“, която получи Нобелова награда за литература за 1995 г.

„Животът на Пи“ от канадския автор Ян Мартел също е сред представените заглавия, след като театралната му адаптация на Уест Енд наскоро получи множество награди Оливие. Книгата също беше адаптирана през 2012 г. в блокбъстър филм с участието на Сурадж Шарма, който спечели четири Оскара, включително най-добър режисьор за Анг Лий.

Индийската писателка Арундати Рой влиза в списъка с романа си от 1997 г. „Богът на дребните неща“, който печели наградата „Букър“ през 1997 г.

Култовата класика от 1962 г. „Портокал с часовников механизъм“ от английския автор Антъни Бърджес също е сред заглавията, наред с работата на англо-индийския автор Салман Рушди Midnight’s Children от 1981 г., като и двете книги по-късно са адаптирани във филми.

Най-новите книги в списъка са A Passage North от Анук Арудпрагасам от Шри Ланка и „Обещанието“ от Деймън Галгът от Южна Африка. И двете бяха публикувани през 2021 г.

„Кампанията Big Jubilee Read планира да използва списъка за „обединяване на обществеността около споделените истории, които определят нашето социално и културно наследство“ чрез обществени библиотеки, групи за четене, издатели, книжарници и автори. Тя ще бъде подкрепена и от събития и дейности в библиотеки и книжарници с ресурси, достъпни за групи за четене в цялата страна“, допълниха от BBC.