fb
СпециалниЧети повече

Хърватия – първата страна за свободно четене в света

1 мин.

През септември 2016 Velvet Cafe в Загреб стана първото кафене в света със свободна зона за четене, позволяващо на своите посетители да четат книги от цял свят без ограничения или прекъсване. Само месеци след утвърждаването му, Хърватия се превърна в първата държава свободна зона четене в света. 

Всеки, който се намира на територията на страната днес, има свободен достъп до повече от 100 000 книги на различни езици, включително английски, френски, испански, италиански, немски и хърватски. Не е нужен специален код или членски карти. Необходимо е единствено безплатното приложение на Croatia Reads за смартфони и таблети с Android и iOS операционни системи.

Цифровата библиотека се състои от подбрани книги на най-добрите световни издатели, обхващащи широк спектър от теми и жанрове, сред които художествена литература и документалистика, здраве и езотерика, туризъм и кулинария, история и политика, изкуство и хуманитаристика и наука и техника.

Технологията се захранва от услугата Total Boox, която прави електронните книги незабавно достъпни без прекъсване. Автор на проекта пък е създателката на портала No Shelf Required Мирела Рончевич.

Какво представляват зоните за свободно четене?

Зоните за свободно четене се появяват първо в Америка като проект за осъществяване на безплатно и неограничено четене на книги на обществени или частни места като паркове, болници, влакове, автобуси, летища или училища. Зоната предлага на потребителите изцяло свободен достъп до книги от цял свят, а на авторите се заплаща за всяко четене, което е спонсорирано.

[ + ]