fb
НовиниПо света

Хърватката Мартина Видаич взе Наградата на Европейския съюз за литература 2023

4 мин.

Хърватската писателка Мартина Видаич получи голямата Награда на Европейския съюз за литература 2023 (EUPL). Поетесата и авторка на два романа спечели вниманието на седемчленното жури, председателствано от българския писател и директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК – Светлозар Желев, с книгата Stjenice (изд. Naklada Ljevak)

Изтъквайки креативността и разнообразното богатство на съвременната европейска художествена литература, EUPL има за цел да насърчи популяризирането на литература в Европа и да насърчи по-голям интерес към произведения на всяка страна.

Седемчленното европейско жури присъди и пет специални споменавания. Тази година журито е в състав: Кукла Маклехоуз, Андрей Курков, Имре Барна, Шийла О’Райли, Светлозар Желев, Хенрик Франке, Шарън Галант.

Тазгодишните пет специални споменавания са:

Кипър: Χάρη Ν. Σspanoύ (Hari N. Spanou), Φυλάκιο (The Outpost), издател: Εκδόσεις Αιγαίον (Aegan Publications)

Естония: Tõnis Tootsen, Ahvide pasteet. Ühe ahvi mälestusi ja mõtteid (Pâté of the Apes: One Primate’s Thoughts and Memories), издател: Kaarnakivi Seltsi Kirjastus

Финландия: Iida Rauma, Hävitys (Destruction), издател: Siltala Publishing

Франция: Maud Simonnot, L’heure des oiseaux (The hour of birds), издател: Editions de l’Observatoire

Косово: Ag Apolloni, Kësulëkuqja, përrallë për të rritur (Red Riding Hood, приказка за възрастни), издателство: Bard Books

Часове преди да бъде обявен победителят Светлозар Желев коментира в профила си във Facebook, че „И тринайсетте номинирани книги бяха страхотни, надявам се всички те да бъдат преведени, и да ги прочета и на български. Много различни като стил, като теми, като послания, но същевременно обединени в качеството на литературата, в красотата на думите, в хуманизма и емпатията, в търсенето си на универсалните ценности и личното себепознание. Написани на различни езици, всички те говорят на един. От Косово, Естония, Лихтенщайн и Люксембург, до Чехия, Черна гора, Хърватия и Полша, от Финландия и Швеция на север до Кипър на юг, и от Армения на изток до Франция на запад, човекът и неговата любов, страхове, щастие, борба със злото и самия себе си, търсене на смисъла и доброто, връзката му с природата и обществото, болките и радостите, от отглеждането на дете, и цвете, до ужасите на войната, и смъртта. Литературата и нейното богатство ни дават възможност да се сближим, опознаем, да преодолеем травмите си, да преборим страховете и миналото си, за да градим днес бъдещето, което мечтаем. Литературата помага, лекува, и прощава. Тя изгражда мостове, и навън към света, и навътре, към нас самите. Тя не дава готови отговори, а задава въпроси – трохите, по които да намерим пътя.

В този месец, четейки тези прекрасни книги, разговаряйки със страхотните ми колеги от журито, за пореден път, но може би дори и по-силно, осъзнах колко необходимо е за всеки един човек да намери своите книги, и своите собствени пътеки към намирането на вътрешния баланс и хармония с външния свят. Богатството на литературата ни дава тази възможност. Различните гласове и гледни точки ни помагат в преоткриването, и излекуването, на самите себе си. Тази вечер ще бъде връчена една голяма награда и 5 специални, но мисля, че истинските печеливши са читателите, които ще посегнат към всяка една от книгите“.

В EUPL 2023 се включиха автори от държавите: Армения, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Косово, Лихтенщайн, Люксембург, Черна гора, Полша, Швеция.

13-те национални номинирани бяха обявени на 7 март 2023 г., по един за всяка участваща страна. Авторите и техните романи бяха номинирани от национални организации. Всички автори ще бъдат непрекъснато популяризирани на европейска сцена, с цел да достигнат до по-широка и международна аудитория, както и да се свържат с читатели отвъд техните национални и езикови граници. EUPL се организира от Консорциум от асоциации, включващ Федерацията на европейските издатели (FEP) и Европейската и международна федерация на търговците накниги (EIBF), с подкрепата на Програмата Творческа Европа на Европейския съюз.