fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

БългарияНовини

„Хеликон” с книжен флашмоб за 23 април, представят своята мобилна книжарница

2 мин.

С книжен флашмоб #flashbook, което подкрепя четенето и добрата книга, ще отбележи Световния ден на книгата и авторското право веригата книжарници „Хеликон“. #flashbook-ът тръгне в 15 часа от мобилната книжарница „Хеликон”, която ще бъде представена за първи път пред публика в началото на пешеходната зона на бул. „Витоша” и ул. „Алабин”.

Автобус Хеликон 9Всеки, който иска да участва във флашмоба, ще получи фланелка с логото на фестивала „Четящият човек” с надпис „Аз чета всеки ден. А ти?” и книга. Шествието ще стигне до книжарницата „Хеликон-Витоша”, където в 16 часа започват церемониите по връчването на литературните награди „Рашко Сугарев” и „Цветето на Хеликон”.

„Цветето на Хеликон” се връчва на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Наградата е „безсребърна” и я печели тази от 12-те номинирани книги, от която в книжарниците на „Хеликон” са продадени най-много екземпляри. Така решението на едно експертно жури бива допълнено с „гласа на хората”.

„Тази процедура, опираща се на реалните продажби, може да гарантира точната преценка на читателите като изключва манипулациите с гласуване и предпазва от налагането на популистки текстове без естетическа, морална или интелектуална стойност“, обясняват организаторите.

Сред носителите на наградата са Виктор Пасков, Алек Попов, Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев (два пъти), Михаил Вешим, Георги Господинов. Статуетката на стрелицията, вплетена в слънчев диск, е дело на бургаския скулптор Огнян Петков. Тя е символ на наградата „Цветето на Хеликон” и е израз на хармония и съвършенство.

Денят на книгата ще е наистина наситен със събития в „Хеликон”. След връчването на наградите ще се проведе среща със студенти и преподаватели от Националната хдожествена академия. На нея ще се представят основните акценти от програмата на третия фестивал „Четящият човек” и ще бъде обявен националният студентски конкурс за ex libris на тема „Четящият човек”.

Трима лекари – Мирослав Ненков, Калин Терзийски и Емил Йотовски – вместо да поставят диагнози, ще препоръчват книги на всички, дошли да си купят нещо добро за четене в книжарницата „Хеликон-Витоша” на 23 април 17 до 18 часа на 23 април.