fb
Ревюта

Прахът за пране като холивудска звезда

1 мин.
segala holivud

segala holivudВероятно сте чували за прословутия дебат „Президентът като прах за пране“, организиран в Червената къща миналата есен. Сега ще ви запозная с причината тази дискусия да бъде озаглавена по този начин. Идеята идва от книгата на световноизвестния френски рекламист Жак Сегела „Холивуд пере най-добре“.

Не, не става въпрос за пари. Тук Сегела говори за начина, по който кандидат за президантския пост може умно да спечели изборите, въпреки че първоначално е считан за губещ. Тактиката е същата като тази, която превръща един конкурентноспособен прах за пране в лидер на пазара. Или по-точно – реклама, която може да превърне един посредствен актьор в холивудска звезда. Авторът показва няколко критерия и „хватки“, по които да бъде извършено „преобразяването“. Съответно, всчики те са родени от неговата собствена практика и опит.

Едва ли Сегела се е стремял да напише учебник по реклама. Може би просто е искал да се изфука с постиженията си (Все пак е направил Франсоа Митеран президент на Франция. Тогава той е бил нещо като Неделчо Беронов, така че…) И въпреки всичко е създал един истински алманах за човешки истории и рекламни трикове. И истории на марки, увоковечени, благодарение на рекламата.

Няколко познати ми споделиха, че са почти разочаровани от книгата. Може би защото са по-навътре в нещата от тази област. Аз пък й отделих цял ден и половина от живота си. И бих го направил отново. Заради откровеността на Сегела. И заради прекрасния превод на Вера Джамбазова.

[ + ]