fb
Ревюта

Да достигнеш до същността с „Приказки за размисъл”

2 мин.

Приказки за размисъл - Хорхе Букай

Търсите отговори за любовта, приятелството, мъдростта, омразата и различните човешки слабости? „Приказки за размисъл” няма да Ви даде тези отговори, но със сигурност ще Ви зададе въпросите!

Това е първата книга от поредицата на Хорхе Букай, която прочетох. Книгата е по-скоро сборник с различни поучителни истории с неочакван край. Всяка една история е самостоятелна и провокира различни мисли в ума ни. „Приказки за размисъл” отвеждат читателя в един друг свят. Свят, в който сте срещаш очи в очи със Смъртта, но опиташ ли се да избягаш, отиваш право при нея.  Вървиш по самотни пътеки, а единственият шанс да споделиш пътя с някого, е да се лишиш от собствената си същност.

Както вече споменах в началото, всяка една история поставя нов въпрос, от чийто отговор се нуждаем: за любовта, нуждата от доверие между хората, че различията дават един по-обзорен поглед над живота и мислите ни, че всеки един от нас е пълноценно човешко същество, че красотата и уникалността са вътре в нас.

Любимата ми история в „Приказки за размисъл” на Хорхе Букай е „Търсачът”. В нея се разказва за един човек, който дни наред пътува към град Тамир. Непосредствено преди града се натъкнал на красив зелен хълм с бели камъни, разпръснати между дърветата. Доближавайки се, човекът разбрал, че това са надгробни камъни. На всеки от тях било изписано името на починалия и продължителността на живота му. На единият пишело пет години, на другият осем години… Човекът сметнал, че над града има огромно проклятие и хората умират, още като малки деца. По късно разбира, че това е сборът от продължителността на всеки един щастлив миг на починалия (дни, часове, мигове).

Историята те кара да се замислиш: Колко НАИСТИНА си живял? Колко от целия ти съзнателен живот е преминал в щастие? Какво те прави щастлив? Какво е всъщност щастието? Какво ще пише, ако ти имаше подобен камък? Какво ще направиш, за да удължиш истински живяния живот?

За тези и много други въпроси можете да поразсъждавате и без „Приказки за размисъл”,  ала с нея ще се фокусирате върху най-важните, но и най-простите въпроси.