fb
Ревюта

Хотелският маркетинг в действие

2 мин.

Korica-1Моят ментор в пиарската професия Ивет винаги е казвала, че за да работиш това, трябва да си почти буквално специалист във всяка една област. И може ли да бъде по-вярно – с всеки нов и различен като бизнес особености клиент си длъжен да опознаеш почти изцяло един нов сектор (а доста често и повече от един). Е, тук на помощ идва и специализираната литература в областите, макар и невинаги да е съвсем достъпна на български.

От няколко години работим с един от водещите курортни комплекси на Северното Черноморие – Kaliakria Resort, и беше истинско удоволствие, когато излезе „Маркетинг в хотелитерството” на Станислав Иванов и Владимир Жечев. Да, книгата е написана като учебник, но ми се струва, че стилът е достатъчно изчистен и олекотен, за да бъде разбран и от неспециалисти – и в сферата на маркетинга, и в сферата на хотелиерството.

В случая идеята на книгата е да запознае хотелиерите със спецификите на маркетинга в тяхната област, но е повече от подходяща и за обратното – да могат експертите по маркетинг да видят отблизо как на практика работи „машината” на един добре фонкциониращ хотел или цяло ваканционно селище, включващо персонал от стотици служители и доста на брой заведения за пребиваване и консумация. С две думи – преговаряш познанията си по маркетинг, пречупени през призмата на хотелиерството.

„Маркетинг в хотелитерството” съдържа и любимите на всички елементи – добри практики и неща, които в никакъв случай не трябва да правим. Достатъчно много таблици за по-лесно възприемане, малко формули за по-запознатите и амалгамата е супер. Което я прави чудесна – знаеш как би трябвало да стоят нещата в рамките на един добре работещ механизъм и консултираш как могат да се премахнат нередностите и да се въведат подобрения в системата.

Всички сме наясно, че в нашата професия нещата рядко се правят „по учебник” и точно в това е може би на това се дължи голяма част от чара й.