fb
От издателстватаСпециални

Христо Блажев и Благой Иванов разкриха тайната – правят издателство „Deja Book“

2 мин.

DejaBook logoБлизо два месеца след като съобщиха, че напускат „Изток-Запад“, и родиха доста въпроси в гилдията, две от най-перспективните имена в родното книгоиздаване – Христо Блажев и Благой Иванов, разкриха тайната: двамата създават собствено издателство, което ще се нарича „Deja Book“.

Блажев и Иванов са популярни със слабостта съм към жанровите книги, българските автори и научните заглавия, като споделят, че общото им издателство ще работи именно в тези посоки.

„Винаги съм мечтал за собствено издателство и прецених, че времето му е дошло – искаме да издаваме книги, с които да се гордеем, книги, които самите ние искаме да видим по рафтовете на библиотеките си“, коментира Христо, който е създател и на най-големия блог за книги у нас „Книголандия“.

buloto„Ще се опитаме да балансираме между страстта си като читатели и натрупания си опит като издатели, а ако резултатът е добър, от това биха спечелили най-вече хората, които обичат да четат“, допълва Благой.

Първата книга на издателство „Deja Book“ се очаква да излезе до края на месец март. Тя се нарича „Булото“, а неин автор е Мартин Маринов. Книгата е седма поред в поредицата „Гравитация“, която Блажев създаде в „Изток-Запад“ и която ще продължи под логото на „Deja Book“. Атрактивната корица е дело на Стоян Атанасов.

След „Булото“ ще излезе и стихосбирката „Дивата природа“ на Белослава Димитрова, втора за нея след успешния й дебют с „Начало и край“ през 2012 г.

Първата преводна книга на издателството се очаква през април, но подробностите около нея засега се пазят в тайна.