fb
БългарияНовини

Иън Макюън пристига в България за Cinelibri 2018

2 мин.

Английският писател Иън Макюън, който днес празнува 70-годишен юбилей, ще бъде специален гост на Cinelibri 2018. Макюън пристига в България за официалната церемония по откриване на международния кино-литературен фестивал. Освен че ще се срещне с читатели и зрители, по време на посещението си авторът ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет.

Роден на 21 юни 1948 г. в Алдершот, Великобритания, Макюън е носител на „Букър“, „Уитбред“, „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“ и още много други престижни отличия. Шест пъти е номиниран за наградата „Ман Букър“ и два пъти за Международния „Ман Букър“. Автор е на 15 романа, преведени на над 30 езика. Голяма част от книгите му са екранизирани по негов сценарий, като една от най-успешните му адаптации е номинираният за „Оскар“ в седем категории „Изкупление“.

Иън Макюън е също и активен гражданин, заявил открито позициите си срещу ислямския екстремизъм и всяка форма на насилие, накърняваща изконните човешки права. През 2008 г. „Таймс“ го включва в списъка си „50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам“, а „Дейли Телеграф” му отсъжда 19-място в класацията си „100-те най-могъщи личности в британската култура“.

Четвъртото издание на кино-литературен фестивал Cinelibri ще се проведе от 11 до 24 октомври под мотото „Любов между редовете“. В рамките на неговото протичане бъдат представени над 300 прожекции и 40 филма с национални премиери. Сред тях ще бъдат и едни от най-интересните екранизации, създадени по романи на Иън Макюън, включително „На плажа Чезъл“ (2017) с участието на Сърша Ронан и Били Хауел.

Видеопожелание от издателство „Colibri“ за рождения ден на писателя:

Снимка на публикацията: София Спринг/The Times