fb
БлоговеМнения

Три съвета на Иън Макюън за начинаещи писатели

3 мин.

Британският писател на бестселъри и носител на престижната награда „Букър“ Иън Макюън сподели три безценни съвета за писане, публикувани от Signature. Подобно на американския си колега Джеймс Патерсън, който организира онлайн курсове за начинаещи писатели, Макюън е истинско вдъхновение за мнозина. Той е признат за съвременен класик и продължава да жъне успехи с всяко свое начинание. Последната му книга Nutshell вече е обявена за най-добър роман на годината. Иън Макюън смята, че всеки трябва да намери собствения си път, но все пак определя три насоки като универсални. Ето ги, споделени от първо лице:

1. Нека нищо не те спира

Не можеш да се разхождаш и да обявяваш на всеослушание „Искам да бъда писател“. Правилно е единствено да се казва „Аз съм писател“. Всичко, от което се нуждаеш, е лист хартия и молив. Какво да правиш с тях ли? Първо, концентрирай се върху кратка история. Не губи следващите пет години от живота си в написването на роман от 800 страници, който може и да се окаже провал. Започни плавно и с малки стъпки.

Краткият разказ е трудна за изпълнение форма, но пък е чудесна лаборатория. Имаш възможността да изпробваш всякакви тоналности. Можеш съзнателно да имитираш любимите си автори. Добрият къс разказ, дори лошият, ще ти отнеме седмица, три или шест – със сигурност обаче няма да си изгубил три години.

2. Следваща стъпка – напиши новела

Това е логичната последователност. Сред кратките разкази, които си написал, открий този, който се е загнездил в мислите ти повече от останалите. Има нещо незавършено в него, нещо, което чака да бъде доразвито. Когато го намериш, седни и напиши новела от 140 страници. Може да ти отнеме година, а може и да се получи за шест месеца. А защо не да пишеш в състояние на делириум и новелата ти да е готова в рамките на месец?

Процесът прилича на копаенето на тунел. Още от самото начало се нуждаеш от всички подпори. След това можеш да ги вадиш една по една, ако се окаже, че не са ти необходими за стабилна история, но трябва да започнеш подготвен.

3. Води си дневник

Бъди достатъчно отдаден, за да си водиш дневник. Когато преглеждам моите собствени тетрадки отпреди 30 години, установявам, че това, което е впечатлява най-силно, са детайлите, които тогава съм приемал за най-скучни. Какво съм чел, с кого съм говорил, какви са били основните теми на разговора…

Няма значение къде живееш, какво има на бюрото ти, кого обичаш, какво си ял за закуска. Баналностите придобиват истински блясък след като са минали години. Не е задължително да попълваш дневника си всеки ден. Веднъж в седмицата е достатъчно. Петстотин думи седмично не изглеждат твърде много, но за година ще натрушаш 25 хиляди.

Ужасното в живота е, че забравяме по-голямата част от него, а тя е богата. Това богатство може да бъде запазено за бъдеща употреба, ако само отделяш малко време да го записваш в тетрадка.

Снимка: Дейвид Роуз, Telegraph

Не пропускайте и ревютата ни за романите на Иън Макюън „Невинният“, „На плажа Чезъл“ и „Черните кучета“

Видео със съветите на Иън Макюън можете да гледате тук:

[ + ]