fb
БългарияНовини

Иберийската литература е акцентът на Софийски литературен фестивал 2015

3 мин.
sofiiski mejdunaroden literaturen festival

konkursАвтори и литература от страните на Пиринейския полуостров – Испания и Португалия ще бъдат на фокус по време на третото издание на Софийски литературен фестивал. Събитието ще се проведе между 25 ноември и 13 декември 2015 г. и по думите на организаторите обещава “вълнуващи срещи с автори и книги, белязали трайно съвременната европейска литература”. Имената на конкретните автори, които ще гостуват тази година на фестивала все още не се съобщават.

Известно е обаче, че фестивалът стартира допълнителна инициатива в рамките на програмата – конкурс за млади автори (до 35-годишна възраст) за проза, поезия, есе, илюстрация и фотография.

Темата на конкурса „Дуенде, безпокойство, кеф“ е вдъхновена от иберийския акцент в програмата. Приемът на текстове и изображения започва от 24 септември и ще продължи до 24 октомври на имейл office@literaryfest.org. В журито, което ще оценява творбите, влизат поетите Марин Бодаков, Силвия Чолева, Камелия Спасова и художникът Кирил Златков. Те ще изберат 9 автори и 6 визуални произведения, които ще бъдат представени на 25 ноември в интердисциплинарното сценично пространство на Националния дворец на културата – ДНК. Именно това събитие ще постави и началото на Литературния фестивал.

Конкурсът поставя начало и на създаването на творби специално за „Софийския международен литературен фестивал“ като близо 50 избрани произведения от конкурса ще бъдат публикувани в първото електронно издание на фестивала.

Фестивалът запазва структурата си от предходните години и ще бъде обособен в две основни части. От 25 ноември до 7 декември ще се проведе предварителната програма, която включва представяния на поезия, дебюти, дискусии, музика, кино и изложби.

Основаната програма ще се проведе между 8 и 13 декември 2015 г. в Мраморно фоайе на НДК, както и в две нови локации – ДНК и литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата. В тази част ще се включат над 50 писатели и поети от Испания, Португалия и България, предвидени са още срещи с илюстратори, дискусии, изложби кино програма и богата детска програма.

„Софийският международен литературен фестивал”  се организира от Асоциация „Българска книга” и се провежда за трета поредна година в рамките на „Софийския международен панаир на книгата”. В предходните издания акценти на програмата бяха литературата от Балканския полуостров и Скандинавия.

Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерство на културата, Националния дворец на културата, Институт „Сервантес“ – София и Институт „Камойнш“ – София.

Повече информация за конкурса в рамките на фестивала може да научите тук.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Община, Програма „Култура” за 2015 г.