fb
Варна Лит 2017Събитията

Идват „Варна Лит“ – първите детски и младежки литературни дни в морската столица

1 мин.

Първото издание на международния литературен форум с фокус върху съвременните книги за деца и тийнейджъри „Варна Лит“ ще се проведе между 31 май и 3 юни, става ясно от сайта на фестивала. Организатор е Община Варна, а изданието е в рамката на събитията на Варна – Европейска младежка столица.

Орагнизаторите обещават „богата програма с популярни български и чуждестранни автори, неформални образователни сесии, детски работилници, театрални постановки и игри“, които да забавляват младите читатели на Варна.

Списъкът с гостуващи автори на „Варна Лит 2017“ наистина е впечатляващ – авторката на поредицата „Полулош“ Сали Грийн и създателят на „Тими Провала“ Стефан Пастис, както и българските литературни звезди Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова и Юлия Спиридонова-Юлка. Във Варна ще бъдат и младите автори Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Радостина Николова, Петя Кокудева, влогърите с издадени книги Емил Конрад и Стан, илюстраторите Дамян Дамянов и Даниел Атанасов-Сатанасов и др.

С тях ще се срещнат децата в над 30 варненски училища, а чрез живи видеовръзки ще се включат и писателите Кийра Кас, Сюзан Денърд и Джей Кристоф.

„Сигурни сме, че с богатата си, разнообразна програма „Варна Лит 2017” ще заеме своето място на литературната карта на Европа и ще се превърне в литературен пристан на България“, казват от Община Варна.

https://www.youtube.com/watch?v=iSPC0APYDA0