fb
БългарияНовини

Илиян Любомиров се изправя срещу „Пайнер“ за нарушени авторски права

2 мин.

„Илиян vs. Илиян“ вместо „Илиян feat. Илиян“. Така може да бъде наречен казусът с едно стихотворение на Илиян Любомиров (познат и като Августин Господинов), използвано неправомерно в песента на фолк-изпълнителя Илиян (Илиян Бойдев) „Обичам те, гадино“.

Текстът е публикуван в личния профил на Любомиров през юни, а през есента бе включено и в дебютната му стихосбирка „Нощта е действие“ (Жанет-45). Песента на Илиян пък е в ефира от средата на януари, както се вижда в YouTube профила на „Пайнер“.

Още на 15 януари Любомиров и адвокатът му Васил Георгиев са изпратили писмо до продуцентите „Пайнер“ и „Пайнер Медия“, в което настояват, че има нарушение на авторското право на поета съгласно чл.18, ал. 1 от Закона за авторското право и сродните му права, както и на чл. 94, ал. 1 от същия закон, според който продуцентът дължи на автора „справедливо обезщетение за нарушените права“. Любомиров настоява и да бъде преустановено разпространяването на песента „Обичам те, гадино“ с включения стих „Линията на живота ми все едно е на ръката ти“.

Кадър от видеото на Илиян Бойдев „Обичам те, гадино“

„В качеството си на носители на авторските права, сте използвали моето произведение в музикално произведение без да съм предоставял съгласието си и без да съм преотстъпвал авторски права за използването на същото. В качеството си на продуценти сте разпространили същото“, пише в уведомлението си адв. Георгиев.

На 3 февруари от „Пайнер“ връщат писмо, в което посочват, че работят с автора на текста за песента Мариета Ангелова от дълги години и тя е предостъпила правата на стихотворението си към тях, както и че с това обяснение смятат „недоразумението“ за изяснено. Отговорът обаче е незадоволителен за Любомиров и в понеделник той е внесъл сигнал по казуса в Министерството на културата на Република България, Дирекция „Авторско право и сродни права“ с копие до Комисията по култура в Народното събрание.

„Макар че бях посъветван „да не се занимавам“, мисля да се преборя за правото си по административен и съдебен път. Кражбата наистина е най-голямото признание за един автор, но си остава наказуемо престъпление“, каза за „Аз чета“ Илиян Любомиров.

[ + ]