fb
БългарияНовини

„Името” от Христо Карастоянов с наградата Хеликон за 2012

2 мин.


Христо Карастоянов
спечели годишната награда „Хеликон” за нова българска проза за романа си „Името” (ИК „Жанет 45”). Призът му бе връчен на специална церемония в сряда вечер. Карастоянов е единадесетият лауреат на отличието, а наградата му бе присъдена от жури с председател Юри Лазаров.

Романът „Името” е вдъхновен от вълнуваща приказка за принцеса Анастасия, най-малката дъщеря на последния руски император, която е оцеляла след разстрела в подземията на Екатеринбург и е живяла в България. Imeto Hristo Karastoianov

Христо Карастоянов благодари за оказаната чест и сподели, че за него „Хеликон” е книжарница, която преди 20 години е прибрала книгите от тротоарите. „Тротоарът е много романтично място да се целуваш, но не и за книгите”, каза с усмивка лауреатът. Той сподели, че единственото, за което се моли, е след 10 години внукът му, който носи неговото име, да чете български автори и да влиза в български книжарници, в които лавиците са пълни с български книги.

Преди да бъде съобщен победителят, водещият на събитието и член на журито – журналистът от БНТ Андрей Захариев, сподели какви тенденции са забелязали оценителите в съвременната българска проза при подбора на номинираните: „Наблюдава се оживление в криминалната литература. Също така краткият разказ остава сила при българските писатели.”

Връчването на наградите съвпадна с 20-годишнината на верига книжарници „Хеликон”. По случая Гинка Панайотова, съсобственик на веригата книжарници, сподели двата принципа, които ги движат напред – „зачитане на житейските морални принципи и налагането на книгата като културен продукт”.

През 2011 г. годишната награда „Хеликон” за нова българска проза бе присъдена на сборника „Деград“ на Васил Георгиев.

Снимка: БГНЕС