fb
НовиниПо света

Почина Милорад Павич

1 мин.
Milorad Pavich

Днес почина сръбският писател Милорад Павич. Писател, драматург и поет, доктор по история на литературата, специалист по сръбска литература от XVII-XIX век, Павич владее руски, немски и френски език и е преводач на Байрон и Пушкин.

Член е на Сръбската академия за наука и изкуство и на Европейското дружество за култура (Soci?t? Europ?enne de Culture) През февруари 2006-а, Павич e удостоен и със званието доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Негова съпруга е писателката и литературна критичка Ясмина Михайлович, с която живеят в родния му Белград.

Произведенията на Павич са преведени на над 80 езика по цял свят, като най-прочутата и най-коментирана творба и досега остава първият му роман „Хазарски речник“ (1984). Други по-извесни негови прозиведения са романът-кръстословица „Пейзаж, рисуван с чай“, „Последна любов в Цариград“, „Вътрешната страна на вятъра“ и др.

Павич е известен с необичайната форма, в която пише. Романите му са ексцентрични, странни и непредсказуеми. Самият той нееднократно е номиниран за Нобелова награда.