fb
БългарияНовини

Ина Иванова спечели IX Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“

2 мин.

Ина Иванова е тазгодишният лаурeат на IX Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“. Тя спечели гласовете на журито със стихосбирката си „Нещата, за които мълчим“ (изд. „Жанет 45“). Авторката получи наградата си на тържествена церемония в атриума на Бургаския свободен университет, която тази година бе и основен акцент в отбелязването на 90-годишнината от рождението на поета. 

„Обичам поезията на Христо Фотев. Обичам нейната непокорност, нейната метежност, честност, дълбочина и особена съкровеност и честност. Благодаря за отличието и признание и за това, че сме тук заедно и че четем поезия“, каза Ина Иванова при получаването на отличието – парична премия, диплом от Община Бургас и пластика „Златно перо“ от Съюза на българските писатели. 

Според журито с председател Аксиния Михайлов стихосбирката „Нещата, за които мълчим“ от Ина Иванова е отличена „заради ярката сензитивност и особената плътност на съдържание и форма на един оригинален език. За поетическия синтез, който се стреми да достигне зоните на неизречимото. На трансцедентното (поемата „Мелтеми“). На сложните човешки състояния. Поезия, в която образите дълбинно тълкуват абстрактното. За интензивността и кулминациите в перцепцията, които оформят ярките сюжетни планове.“

За нейни подгласници с равен брой гласове в оценката на журито бяха избрани Георги Николов с „Както се отваря небе“, Едвин Сугарев с „Блудни синове“ и Керана Ангелова с „Дървото с наровете“. Те бяха обявени от заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

За първи път тази година бе връчена и специална награда на името на бургаския поет Росен Друмев. Нейни носители станаха Антонина Георгиева за стихосбирката „Сол“ и Биляна Димова за Телесно“

Прочети още:

Ина Иванова: Изкуството може да извика човечността ни

Как четеш: Ина Иванова


Книгите на Ина Иванова те очакват и в Ozone.bg.