fb
БългарияНовини

Инициативата “Книгоходец” на „Бисерче вълшебно“ 2020 с нова цел – Луната

2 мин.

По-малко от месец след старта на осмото издание на националната награда „Бисерче вълшебно“ за избор на детски книги, организаторите от фондация “Детски книги” обяви изключителен интерес към съпътстващата инициативата “Книгоходец”. Тя дава възможност активните участници в наградата да се включат в предизвикателството и заедно да обиколят земното кълбо, като всяка прочетена страница е равна на един книгометър. Участниците са обиколи земното кълбо вече 5 пъти. Към 1 март 2020 г. изминатите книгометри са 209 921 .

Първоначалната цел на екипа на фондация “Детски книги” бе книгоходците да обиколят Земята веднъж чрез четене, но след изненадващия обрат още при първото отчитане, целта бе увеличена до 5 обиколки на земното кълбо.

Поради отличния резултат, предизвикателството пред активните бисерчета се променя на пътешествие до Луната, естественият спътник на нашата планета. Средното разстояние до нея е 384 403 км, а изборът й за крайна цел е очакван – екипът ни мечтае да се присъедини към онези 12 души, стъпили на Луната от 1969 г. насам.

Ако сте учител, библиотекар или специалист, работещ с деца, можете да се присъедините към пътешествието като регистрирате клас/отбор и подавате отчет за прочетените от децата страници всяка седмица.

Награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се връчва от 2013 г. и е първата българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. Гласуването ще продължи до 4 април 2020 г. на сайта на наградата, а победителите ще бъдат обявени на 22 април 2020 г. „Аз чета“ е медиен партньор.

Съпътстващата наградата инициатива “Книгоходец” предизвиква децата да четат номинираните за текущото издание книги и да отчитат изминатите от тях книгометри (1 прочетена страница = 1 книгометър). Целта им е да достигнат до Луната, като изминат чрез четене 384 403 книгометра.