fb
БългарияНовини

Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2020 стартира инициативата „Книгоходец“

4 мин.

Осмото издание на националната награда „Бисерче вълшебно“ за избор на детски книги, чието жури са само деца – от 5 до 16 г. включително, започва на 5 февруари. Организаторите от фондация „Детски книги” тази година добавят нова съпътстваща инициатива – „Книгоходец“. Тя дава възможност активните участници в наградата да се включат в предизвикателството и заедно да обиколят земното кълбо. Всяка прочетена страница е равна на един книгометър, а целта е участниците в иницативата да изминат заедно 40 075 книжни километра. Наградата е под патронажа на министъра на образованието Красимир Вълчев и се осъществява с медийната подкрепа на сайта “Аз чета”.

„Предстои ни още едно вълнуващо издание на Награда „Бисерче вълшебно“. За екипа ни то е специално, защото се провежда в годината, в която нашият кръстник Валери Петров щеше да навърши 100 години. Нямаме търпение да видим кои ще са книгите, които ще получат своите статуетки на 22 април 2020 г.“ – каза Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги“.

134 книги са номинирани в четирите възрастови категории (художествени заглавия) и категория „Нещотърсачи“ (нехудожествени книги) в осмото издание. Точно 50 издателства и самопубликуващи се автори участват в „Бисерче вълшебно“ 2020, а книгите от български писатели са 45.

„Книгите са действащи машини за пътуване във времето и пространството. Даваме старт на новата инициатива Книгоходец с желанието номинираните книги за Бисерче вълшебно 2020 да отведат читателите на вълнуваща обиколка на земното кълбо.“ – допълва Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Инициативата “Книгоходец” подтиква децата да четат повече от номинираните книги, но и да са част от голям национален отбор, който заедно изпълнява предизвикателството. Организаторите са помислили и за децата с обучителни трудности или неуверените читатели – 1 прочетена от тях страница се равнява на 5 книгометра. Повече информация ще откриете тук, а регистрацията на отбор се извършва тук.

След успеха в предходното издание, когато бяха учредени 79 клуба в цялата страна с близо 4600 деца, през 2019/2020 г. продължава изграждането на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“. Читателските клубове „Бисерче вълшебно“ бяха създадени през 2018 г., за да адресират проблема с високия процент функционално неграмотни български ученици (над 40% от 15-годишните). Клубовете се създават към училища, библиотеки и центрове, работещи с деца и дейността им се координира от ръководител – учител или библиотекар. В тях членуват доброволно деца на възраст от 7 до 16 г., като във всеки клуб участват различен брой читатели. В някои училища са създадени по няколко клуба.

В читателските клубове децата развиват: памет, концентрация, въображение; логическо, критично, творческо и аналитично мислене; умения за решаване на проблеми; интерес към науката, технологиите и изкуствата. Заглавията, с които работят участниците в клубовете, се избират от списъка с номинирани книги в Награда „Бисерче вълшебно“ (по време на кампания), а след приключване на кампанията разширяват работата си и с други заглавия – художествени и нехудожествени.

„Бисерче вълшебно“ 2020 ще отбележи няколко знакови дати – началото на гласуването ще бъде дадено на 5 февруари, когато се навършват 100 години от рождението на Леда Милева. Церемонията по награждаване на книгите, спечелили най-много детски гласове в петте категории, ще се състои на 22 април 2020 г., навръх 100-годишнината от рождението на Валери Петров.

„Бисерче вълшебно“ 2020 се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г., Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“ и „Заедно в час“. Медийни партньори са „Аз чета“, Дарик радио, Детски дневник, НПО портал, Данибон. Партньор: Premio Travel.

Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда за избор на детски книги в България, чието жури са само деца – от 5 до 16 г. включително. Кампанията цели насърчаване на грамотността чрез четене за удоволствие и поставяне на читателите в активна позиция – да изберат любими заглавия и да ги подкрепят чрез гласуване.

Наградата е част от Плана за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на грамотността 2014-2020 г. на Министерство на образованието. МОН е партньор на кампанията от 2013 г. насам.

Името на „Бисерче вълшебно“ идва от приказката „ПУК!“ на Валери Петров и това го превръща в своеобразен кръстник на наградата. Всяка година книгите победители се обявяват по време на тържествена церемония около 22 април – датата на раждане на Валери Петров.