fb
БългарияНовини

Иранска поетеса организира работилница за стихове в София

2 мин.

Ако някога ви се е искало да съчините поема на английски език, но не сте знаели откъде да започнете, тази работилница е за вас. На 5 април от 19:00 часа в Salted Café Sofia на ул. „Братя Миладинови“ № 38 са добре дошли всички начинаещи (и не толкова) поети, готови да се запознаят с тънкостите на поетичната форма, да изследват и приложат различни техники, да споделят или получат съвети за преодоляване на творчески блокаж и още много други. Работилницата е част от проекта „Мигранти с таланти“ на Мулти Култи Колектив и ще се води от Махса Нураи – поетеса от Иран с богат опит от проведени семинари по писане на стихове за професионалисти и любители.

Махса Нураи има магистърска степен по английска филология. Тя е родена в Исфахан, Иран, но повече от половината си живот е прекарала в чужбина. В България е вече седем години, преди това е живяла дълго в Англия със семейството си. В момента работи като учител по английски и по персийски език и култура, както и като преводач и редактор. Помолихме я да разкаже малко повече за предстоящата работилница:

Поезията, както всяка друга форма на изкуство, е средство за себеизразяване. Тя има своите инструменти – думи, форми, реторични и буквални средства, и те могат да бъдат преподавани. Класовете по творческо писане също могат да осигурят нови перспективи и да извлекат имплицитни идеи от подсъзнанието до ясни изрази на изкуството. Разбира се, занимание от час и половина няма да е достатъчно, за да овладеете всичко наведнъж, но може да помогне на любопитните умове и артистични души да надникнат в царството на ковачите на думи и да видят дали това би било поле, в което да се впуснат по-нататък. Може също така да е от полза за литературни (само)преводачи, които се интересуват от превод на поезия, за да разберат по-добре артистичността на поетите и да ги предадат от английски на български или обратно.

Събитието ще се проведе на английски език. Входът е свободен, но е необходима предварителна регистрация тук.