fb
НовиниПо света

Ирина Бокова стана шеф на UNESCO

1 мин.
irina bokova

irina bokovaБългарският кандидат за поста генерален директор на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова победи в надпреварата за поста египетския претендент – министъра на образованието Фарук Хосни, предаде Дарик.

В програмата на Бокова бе заложено UNESCO да продължи с важни проекти като Паметта на света и Световната цифрова библиотека, като осигурява интернет достъп до културни ресурси от библиотеки и архиви по целия свят.

Кандидатите за мястото бяха девет, като за фаворит се смяташе Хосни, който бе предложен от Египет, Кувейт, Судан и Либия. За лобистката кампания на Бокова предишният кабинет отпусна от държавния бюджет 100 хил. лeва.

Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) има за цел да заздрави междудържавните връзки в тези области, но не може да избегне идеологичните конфликти между различни страни. ЮНЕСКО наброява 193 страни членки. Седалището на организацията е в Париж, има над 50 офиса и няколко института и центрове из цял свят, като Статистическия институт в Монреал или Международното бюро по въпросите на образованието в Женева. Неин предшественик е била Международната комисия за интелектуално сътрудничество, учредена през 1921 г. в рамките на предшественика на ООН – Общността на нациите. В комисията са участвали известни личности като Албърт Айнщайн, Мария Кюри, Анри Бергсон, Томас Ман и Бела Барток. ЮНЕСКО е създадена през 1945 г. при основаването на ООН.