fb
ГалерияМултимедияСпециални

Тринити Колидж представя ирландските жени в детската литература [галерия]

1 мин.

През Седмицата на детските книги много ни се иска да ви разкажем за настоящата изложба в най-голямата ирландска библиотека. Хранилището на книжни съкровища се намира в Тринити Колидж, Дъблин. Така наречената Дълга стая (The Long Room) е построена между 1712 г. и 1732 г. и съдържа над 200 хил. редки тома. В момента част от тях са изложени в 65-метровия тунел като част от експозицията, посветена на ирландските жени и детските книги.

Изложбата отбелязва стогодишнината от изборите в Ирландия и подчертава централната роля, която жените играят в ирландската история, политика и култура, включително и в литературата. Тя представя триумфа на уменията и таланта на ирландските писателки и илюстраторки и предлага завладяващ поглед към книжното богатство за юноши, просъществувало в продължение на няколко века.

Сред изложените томове има произведения, които се състоят от повече от 10 хил. части и принадлежат към детската книжна колекция Pollardдатираща от XVII век до началото на XX век. Любопитен факт е, че изложбата е подготвена от екипа на библиотеката, както и от студенти от магистърската програма по детска литература в Тринити Колидж. (Признаваме, че малко им завидяхме.)

Разгледайте част от експонатите в галерията ни, а ако имате път към Дъблин, не пропускайте да им се насладите и на живо до 31 май 2018 г..

 

Източник: The Library of Trinity College Dublin