fb
БългарияНовини

„Аз чета“ отбелязва Седмицата на детските книги през април

1 мин.

На 2 април целият свят отбелязва Международният ден на детската книга. Датата не е избрана никак случайно – тя съвпада с рождения ден на датския вълшебник на словото Ханс Кристиан Андерсен, написал някои от най-обичаните приказки на всички времена. През 1956 г. ЮНЕСКО учредява Златен медал на името на Андерсен, който също се връчва на 2 април и отличава както писатели, така и илюстратори (от 1966 г.). Сред знаменитите автори, които са се окичили с наградата през шейсет и две годишната й история, са Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Джани Родари, Туве Янсон и много други.

Точно на този прекрасен повод решихме да посветим априлското ни тематично събитие, а именно Седмицата на детските книги. През тези, надяваме се, първи слънчеви пролетни дни ще ви разкажем за любимите ни детски книги и авторите, които са възпитали у нас любовта към четенето.

Ще ви споделим кои класически книги от детството ни за първи път са събудили фантазията ни и глада за приказки и измислени светове. Най-важното, ще ви насочим към съвременните писатели и новоизлезлите заглавия, които продължават да поддържат страстта ни към детските книги все така жива и силна. Разбира се, ще обърнем внимание и на обичаните ни български имена, посветили творчеството си на малките читатели.

На 2 април хванете детето в себе си за ръка и го поведете в света на детските книги заедно с нас. Обещаваме ви страхотно изживяване!